Sindromul premenstrual: plante medicinale contra disconfortului datorat instalarii menstruatiei

Sindromul premenstrual: plante medicinale contra disconfortului datorat instalarii menstruatiei
Sindromul premenstrual: plante medicinale contra disconfortului datorat instalarii menstruatiei

Cea mai frecventa patologie feminina o reprezinta sindromul premenstrual.

Studiile arata o prevalenta de 20-55%. Aproximativ 90% dintre femei prezinta simptome neplacute inainte de menstruatie. Daca simptomele sunt in mod constant destul de severe pentru a afecta viata de fiecare zi, starea se denumeste sindrom premenstrual.

Simptomele variaza de la o femeie la alta.

Simptome de ordin fizic: acnee, mastodinie, dureri abdominale, constipatie, balonare, greata, apetit exagerat, cefalee, edeme, dureri musculare si osteo-articulare, palpitatii, oboseala, tulburari de somn
Simptome neuropsihice: schimbarea dispozitiei, iritabilitate, depresie, plans fara motiv, anxietate, scaderea atentiei si concentrarii.

Pentru a elimina disconfortul datorat instalarii menstruatiei putem folosi cateva plante cu efect calmant, spasmolitic, antiinflamator, reglator al echilibrului endocrin, ne povesteste medicul, Carmen Nonn (Medic Specialist Medicina de Familie, competenta in fitoterapie).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Mielareaua- este o planta cunoscuta si folosita inca de pe vremea lui Hippocrate in afectiuni ginecologice.

Numeroase studii ulterioare au demonstrat capacitatile acestei plante de a regla secretia ovariana si a restabili echilibrul endocrin al femeii. Reduce simptomatologia in sindromul premenstrual (dureri la nivelul sanilor, edeme, nervozitate, labilitate emotionala, dureri abdominale, palpitatii, cefalee), regleaza ciclul menstrual, favorizeaza fertilitatea.

Cretisoara- contine principii active cu efecte terapeutice complexe favorabile in tratamentul afectiunilor genitale feminine. Actiunea antiinflamatoare, corelata cu efectul uterotonic, hemostatic si cicatrizant o fac utila in combaterea leucoreei, tulburarilor menstruale, anexitelor, tulburarilor de menopauza, asociate sau nu cu eroziuni, ulceratii si hemoragii (hipermenoree, metroragii, cistite hemoragice).

Traista ciobanului- isi datoreaza numele fructelor sale in forma de traista. Este o planta recunoscuta pentru proprietatile sale hemostatice, vasocostrictoare la nivelul uterului si antiinflamatoare, fiind traditional folosita in tratarea tulburarilor ciclului menstrual si a hemoragiilor uterine.

Roinita- are efecte spasmolitice (asemanatoare papaverinei) si sedative datorita uleiului volatil pe care il contine. Este eficienta in ameliorarea simptomelor din sindromului premenstrual (cefalee, iritabilitate, fluctuatii emotionale).

Scoarta de salcie- contine din abundenta salicin, constituent care se transforma in organism in acid salicilic (extras pentru prima data din scoarta de salcie in 1838). Este cunoscuta ca un puternic antialgic, antiinflamator, sedativ si usor hemostatic (datorita taninilor), fiind utila pentru ameliorarea inflamatiilor cronice si a durerilor menstruale.
Combinate sub forma de capsule, acestea regleaza ciclul menstrual, echilibreaza productia de estrogeni si progesteron, au efect antiinflamator, antialgic, antispastic (combat spasmele musculaturii netede), hemostatic- reduce fluxul menstrual abundent, scade turgescenta sanilor.


Afla mai multe pe: www.csid.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies