Criza creată de epidemia de Coronavirus în București are și un efect pozitiv, paradoxal. Aerul din Capitală este unul respirabil.
Bucureștii respiră, din nou, un aer curat.
Alt paradox e că una dintre zonele cu aerul cel mai rarefiat este, țineți-vă bine, la Piața Romană!! Adică zona centrală a Capitalei, locul în care noxele dau coșmaruri trecătorilor, angajaților din zonă, dar mai ales locuitorilor. Însă cel mai confortabil loc în acest moment este cartierul Tineretului, unde indicele ICA arată că aerul este la fel de proaspăt ca la munte. Are un indice de 25.
Situația din prezent, care se datorează datorită numărului mic de mașini care circulă pe stradă, trebuie să dea de gândit autorităților.
Ministerul Mediului a ieșit imediat cu un comunicat
Ministerul Mediului spune că, în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită. Luni, concentraţia de PM10 era apropiată de valorile din staţiile amplasate în vârf de munte, potrivit datelor furnizate de minister.
„Bucureștenii respiră, astăzi, aer de munte!”, a spus și ministerul în cadrul unui comunicat.
„În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite”, precizează sursa citată.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce este indicele ICA
Indicele de calitate a aerului (ICA) atrage atenţia asupra spaţiilor cu probleme de calitate a aerului. Se determină pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Este determinat de valoarea cea mai proastă a poluanților analizați.
Dimineață a fost aerul poluat
Culmea este că dimineață s-a înregistrat o poluare semnificativă în București, în condițiile în care traficul auto s-a redus semnificativ, iar industria și-a redus activitatea.
”Posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului. Echipa de permanenţă a Gărzii Naţionale de Mediu se va deplasa la faţa locului”, a transmis, marţi seară Ministerul Mediului.
O verificare a calității aerului în București indică din nou un nivel ridiact de poluare cu particule ” în suspensie PM10 și PM2.5 Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare. Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii” după cum menționează siteul www.aerlive.ro.
Cine poluează aerul din București
Traficul rutier este principala sursă de poluare din București. Scrie negru pe alb în Planul Integrat de Calitate a Aerului al Primăriei Capitalei, documentul care conţine măsurile pe care municipalitatea ar trebui sa le ia pentru reducerea poluării.
De ce spunem că mașinile poluează? Pentru că emit dioxid de carbon, un gaz toxic pentru inimă, plămâni și sistemul nervos. În medie, o mașină emite 110 grame de dioxid de carbon la fiecare kilometru parcurs. Dacă ne raportăm la numărul total de mașini din Capitală, 2 milioane, reiese că zilnic se emit 220 de tone de dioxid de carbon la fiecare kilometru parcurs.
Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro
Citeste si: Cutremure in Vrancea. Ce magnitudine au avut
O altă activitate controversată și întreținută zi de zi o reprezintă deversarea deșeurilor și arderea lor în gropile de gunoi de la marginea Capitalei. În noaptea de 1 spre 2 martie 2020, aerul a fost transformat în otravă de “…activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”, a spus ministrul Mediului Costel Alexa, obligat să reacționeze la furia opiniei publice față de otrăvirea premeditată a aerului. Însă fără a dezvălui că sursa poluării și intoxicației bucureștenilor au fost ardelea deșeurilor de la gropile de gunoi.
Poluarea ucide sute de români
Particulele toxice pe care le inhalăm zilnic ne omoară organismul, lent.
Sulfați, nitrați, amoniac, clorură de sodiu, carbon și praf mineral sunt substanțele depistate, în urmă cu 9 ani, într-un raport făcut de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Toate substanțele erau peste limita maximă admisă de reglementările europene în București, Craiova, Cluj, Timișoara și Galați. Studiul a fost denumit „Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii”.
Citeste si: Atac în toiul nopții! SUA, țintele trei rachete. Breaking News
Moartea a mai mult de 800 de adulți și peste 200 de nou-născuți între 2005-2011 în Capitală a fost cauzată de poluarea uriașă din București, au susținut în studiul lor cei de la Ecopolis.