Suntem ființe care depindem de socializare. Fără socializare nu putem trăi, sau, dacă o facem, viața noastră ar fi în tonuri mult mai sumbre.
Socializarea este extrem de importantă, mai ales pentru copii. De când încep să înțeleagă ce se întâmplă cât de cât în jurul lor, cei mici privesc socializarea cu proprii lor ochi.
De exemplu, pentru copiii mici, înțelegerea faptului că celălalt are gusturi și dorințe diferite de ale lor este provocarea socializării! Învățând copilul cum să socializeze, el va putea să-l accepte pe celălalt în unicitatea sa și să-și creeze propria personalitate.
Iar grădiniță este prima astfel de unitate ce se ocupă atât de educație cât și de cultivarea deprinderilor de socializare la copii. Cei mici pot deprinde socializarea de calitate numai în instituții care au o asemenea politică implementată, instituții precum https://www.teddybar.ro/. Dar, să vedem ce este socializarea pentru copii?
Ce este socializarea?
Ca și adultul, și copilul este o ființă socială. Are o nevoie vitală de a intra într-o relație activă cu cei din jur. Prin joc, este posibil să observăm evoluția socializării copilului:
-Din primele luni, bebelușul se joacă cu persoană cea mai apropiată, adesea aceasta fiind mama sau tatăl, dar și bunicii.
-Apoi, copilul se joacă lângă un adult atent, construindu-și astfel siguranța emoțională.
-Copilul se îndepărtează apoi încetul cu încetul de adult, menținând o legătură (privirea, zâmbetul...) pentru că are nevoie de el pentru a-și umple și asigura „rezervorul emoțional”.
-Apoi copilul se joacă lângă un alt copil, imitându-l și folosind aceleași jucării. Este începutul jocurilor pentru copii și uneori al relațiilor conflictuale! Copilul ia jucăria celuilalt pentru că este mai presus de toate plăcerea pe care celălalt copil o are cu obiectul pe care vrea să-l prindă.
-În cele din urmă, copilul mic se joacă cu unul și apoi cu mai mulți copii cu jocurile de construcție sau imitație (mașini mici, păpuși etc.). Acest lucru se va întâmplă în special în cadrul grădiniței. La Teddybar copiii sunt încurajați să socializeze. Acest lucru se face în cadrul grădiniței, dar și la creșă sau școala generală. Grupele sunt formate dintr-un număr mic de copii, astfel încât cei mici pot să socializeze mult mai activ și educatorilor le este mai ușor să organizeze diferite activități care implică socializarea.
Ce este un “rezervor afectiv” pentru copii?
Jocuri, îmbrățișări, dans și ascultarea adulților... Pentru ca un copil să înflorească și să se dezvolte armonios și sănătos, trebuie să-și umple rezervorul emoțional conform psihoterapeuților.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De la o vârstă fragedă, copiii au deja propriile lor afinități de relație. Prin urmare, „colegii” de creșă sau grădiniță nu sunt neapărat cu toții „prietenii” săi. El va preferă un copil mai mult decât pe altul și nu putem face mai nimic în această privință. De fapt, nu trebuie să îi forțăm. Gândiți-vă cum ar fi dacă vouă nu v-ar plăcea de cineva și altcineva v-ar obligă să socializați cu acea persoană. Este același lucru!
De asemenea, copilul se joacă diferit la creșă sau grădiniță și acasă. Și într-un loc nou, la o cină cu prietenii, de exemplu, copilul se comportă diferit, deoarece trebuie să se simtă în siguranță.
Socializare: o provocare pentru copilul mic!
Intrarea într-o relație cu necunoscutul necesită multă energie din partea copilului mic. Știți de ce copiii se ascund după părinte atunci când intră într-o locație nouă sau sunt duși la grădiniță? Pentru că pentru a se detașa de adult, copilul mic trebuie să fie bine „atașat”. Și când trece prin emoții puternice, trebuie să-și găsească susținerea de baza pentru a-și elibera debordarea emoțională. Însoțit de o privire binevoitoare, de gesturi tandre sau de încrederea adultului, copilul va deveni treptat mai îndrăzneț și se va simți în siguranță pentru a merge într-o nouă aventură. De asemenea, când îi ducem pentru prima dată la creșă sau grădiniță, rolul educatorului este extrem de important. Acesta trebuie să știe exact cum să se apropie de copil. Apoi va urma încurajarea în procesul de socializare.
Familia este „baza de acasă” a celui mic.
Creșa sau grădinița este unul dintre primele locuri de socializare pentru copil înainte de școală sau activități sportive. Profesioniștii din grădiniță sunt apoi co-educatori, împreună cu părinții. În cadrul unității de învățământ, aceștia recreează pe cât posibil o atmosferă plăcută, familiară, prin perioada de acomodare, cu o gazdă dedicată sau referințe materiale precum joaca pe covor sau pătuțul cu pernuța de acasă.
Cum se integrează și se reproduc codurile sociale?
Urlând, mușcând, lovind sau chiar aruncând obiecte... Relațiile dintre copii pot părea cam „sălbatice”! Într-adevăr, copilul mic are nevoie de modele pentru a-și însuși codurile sociale. De exemplu, dacă copilul nu are chef să spună salut invitaților, îi puteți lăsa să deschidă ușa pentru a-i întâmpina. Va fi felul lui de a-i întâmpina fără să fie nevoie să fie obligat să salute.
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Multe întâlniri pot fi oportunități pentru copil de a practică integrarea codurilor sociale și, desigur, aplicarea lor. Piață, magazine, mese cu familia sau prietenii... Încercați să schimbați locurile unde mergeți cu micuțul!
Unele jucării încurajează și relațiile sociale:
-Baloanele invită la partajare;
-Mașinuțele promovează joacă între copii;
-Jocurile de societate îi învață pe copii să-și aștepte rândul;
-Cărțile oferă timp pentru confidențialitate și conversație.
Copilăria timpurie: elementele de bază ale relațiilor sociale
Socializarea este un proces îndelungat, revizuit în timpul adolescenței prin realizările copilăriei timpurii. În acest moment, copilul își dezvoltă deja abilitățile sociale. Când primele experiențe sociale îi vor face plăcere, ei vor avea curiozitatea și dorința de a interacționa cu colegii. Copilul face încercări și erori... Are nevoie de timp pentru a-și repetă experiențele și de susținere! Uneori acestea pot fi și mai puțin plăcute. De aceea, susținerea copilului în primele sale relații sociale este esențială.
Neuroștiința arată că copiii mici au capacități imense de empatie și altruism, dobândite cu mult înainte de primele cuvinte. Implementarea acestor abilități de la o vârstă fragedă, în familie și la grădiniță, face astfel posibilă învățarea importanței anumitor valori precum competiția sau succesul.
Așadar, socializarea este extrem de importantă pentru copii și asta se face cu ajutorul întregii societăți. Familia, grădiniță și alte persoane trebuie să fie activ implicate în rolul de mentori și îndrumători pentru copii!