Unitățile de învățământ s-ar putea închide din cauza numărului uriaș de infectări, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ultimelor date publicate de Grupul de Comunicare Strategică, doar în ultima săptămână au fost identificați 27.000 de elevi infectați cu noua tulpină a virusului SARS-Cov-2, Omicron. Mai mult decât atât, părinții primesc în mod constant informări despre colegi ai copiilor sau profesori care s-au îmbolnăvit. Astfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că există discuții în ceea ce privește închiderea unităților de învățământ și trecerea cursurilor din nou în online.
Citeste si: Noi modificări în privința certificatului verde! Ce modificări intră în vigoare de la 1 februarie
Sorin Cîmpeanu, nou anunț despre închiderea școlilor
Ministrul Educației a specifiat că România se va confrunta, în perioada ce urmează, cu o situație cel puțin dificilă, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de infecție cu tupina Omicon.
„Va trebui să înțelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul școlii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un județ va depăși 75 la sută (grad de ocupare în spitale) joi, următoarea săptămână va fi în online.
La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, iar dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În paralel, ministrul a făcut o comparație cu Franța, țară care de mai bine de două săptămâni a luat decizia de a nu mai suspenda cursurile la confirmarea a trei cazuri într-o şcoală, astfel că elevii bolnavi sunt izolaţi.
„Aş vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitaţi-vă la state precum Franţa, care a funcţionat luni de zile cu regula la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezenţa fizică în acea clasă.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă s-ar putea pune problema unei relaxări în ceea ce priveşte păstrarea şcolilor deschise, drept pentru care a răspuns: „Nu e vorba de o relaxare care să privească numai şcolile. Atunci când estimezi că 60 la sută din populaţia UE- alţii estimează mai mult, alţii spun că într-un an de zile cu toţii, sută la sută, vom trece prin această boală- trebuie să iei măsuri adecvate, nu este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică şi socială.
Nu am susţinut niciodată trecerea tuturor şcolilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile primul semestru. În primul semestru tot aceeaşi critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcţionarea şcolii, spuneau că nu are nicio legătură rata de vaccinare a personalului din învăţământ cu funcţionarea şcolii. Acum înţeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID. E bine să îi lăsam pe cei în măsură să se pronunţe să o facă şi şcoala să meargă mai departe. Noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măşti, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diminuăm cât mai puţin acest risc, care nu va putea fi eliminat”, a conchis ministrul Cîmpeanu.
Medicul Radu Țincu: „Cele mai mari nonsensuri din politica sanitară”
Radu Țincu, medic la terapie intensivă, a declarat, într-o intervenție la TV, că din punctul lui de vedere nu există absolut nicio legătură între rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor Covid și închiderea unităților de învățământ. Pe baza acestui principiul autoritățile vor decide dacă se face sau nu trecerea în regim online a tuturor școlilor dintr-o localitate.
„Un caz pozitiv într-o colectivitate școlară va transmite aproape la 70- 80 la sută din clasa respectivă virusul SARS-CoV-2. Ce legătură au paturile de ATI cu deschiderea școlilor? Este unul dintre cele mai mari nonsensuri din politica sanitară cu privire la menținerea școlilor deschise. Nu există nicio corelație între numărul de paturi de ATI și numărul de infectări din școlile României”, a comentat la Digi24 medicul Radu Țincu.