Stabilitate emoțională în relații: 4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților

atasament sigur
4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților

Deși puține persoane recunosc atașamentul sigur, acesta exista în nenumărate relații. Însă știați cum se manifestă?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact stilul de atașament sigur, cum îl puteți recunoaște, dar și ce impact are atunci când ajungeți la o vârstă înaintată.

 

Ce este stilul de atașament sigur?

În conformitate cu teoria atașamentului, aceasta se referă la un aspect specific al relației părinte-copil, care este acela de a-l face pe copil să se simtă în siguranță și protejat.

Cu toate acestea, în acest caz, atașarea nu este comparabilă cu „legarea”. Există patru categorii majore de atașament copil-părinte: sigur, nesigur-evitant, nesigur-rezistent și nesigur-dezorganizat. În esență, un stil de atașament sigur se referă la un sentiment profund înrădăcinat de siguranță emoțională, încredere și siguranță în cadrul unei relații. Este rezultatul îngrijirii continue și receptive în copilărie, când oamenii învață că nevoile lor vor fi îndeplinite și că merită dragoste și îngrijire.
De-a lungul vieții noastre, acest tip de atașament servește ca model pentru modul în care abordăm relațiile. Un atașament sigur pentru adulți ne permite să facem față stresului într-o manieră „organizată” și „sigură”.

Citește și: 10 fraze romantice pe care femeile vor să le audă

4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților[Sursa foto: freepik]

Citește și: 20 de moduri de a-ți surprinde iubitul

Recunoașterea semnelor de atașament sigur

1. Disponibilitate emoțională

Persoanele care au un stil de atașament sigur se simt confortabil atât în comunicarea, cât și în primirea emoțiilor lor. Își împărtășesc deschis gândurile, sentimentele și vulnerabilitățile, creând un mediu sigur pentru partenerii lor.

2. Încredere și intimitate

Cei care sunt atașați sunt încrezători în oamenii din jurul lor. Când se bazează pe partenerii lor, se simt în siguranță și cred că partenerii lor sunt credibili și dedicați.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților[Sursa foto: freepik]

3. Comunicare eficientă

Persoanele atașate în siguranță comunică bine și sunt sincere. Ei ascultă activ, demonstrează empatie și încearcă să înțeleagă, ceea ce îi ajută să promoveze discuțiile și rezolvarea problemelor în relațiile lor.

4. Autonomie și independență

Un atașament sigur nu înseamnă a fi prea dependent de un partener, contrar credințelor comune. De fapt, oamenii atașați în siguranță apreciază autonomia și respectă independența celorlalți. Le permite să găsească un echilibru sănătos între individualitate și ceilalți.

semne ale atasamentului sigur
4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților[Sursa foto: freepik]

Impactul atașamentului sigur la vârsta adultă

1. Legături emoționale mai puternice

Individul care este atașat în siguranță are mai multe șanse să construiască o legătură emoțională puternică cu persoana cu care se întâlnesc.

Fundamentul încrederii și securității permite un sentiment mai mare de apropiere emoțională, ceea ce duce la o satisfacție mai mare și o durată mai lungă a relației.

2. O mai bună rezolvare a conflictelor

Atunci când există un atașament solid, este mai ușor să se rezolve conflictele. Persoanele care au un stil de atașament sigur abordează dezacordurile cu empatie, căutând compromis și înțelegere, mai degrabă decât recurgând la agresivitate sau evitare.

ce inseamna atasament sigur
4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților[Sursa foto: freepik]

Citește și: Alexandra încă se gândește la Patrick, după împăcarea cu Gagea! Cine a dat-o de gol și cum s-a apărat concurenta în fața celorlalți- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

3. Stima de sine sporită

Un sentiment sănătos de încredere și auto-stima sunt favorizate de creșterea cu un atașament sigur. În relațiile cu adulții, această imagine de sine pozitivă îi ajută pe oameni să stabilească limite sănătoase, să-și exprime nevoile și să se angajeze în respect reciproc cu partenerii lor.

4. Reziliență sporită

Oamenii care sunt în siguranță sunt mai capabili să abordeze dificultățile din relații și să se recupereze după eșecuri. Confortul emoțional pe care l-au avut în copilărie le oferă o bază solidă pe care să o folosească pentru a trece prin furtuni și a menține o relație solidă chiar și atunci când lucrurile devin dificile.

atasament sigur la adulti
4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților[Sursa foto: freepik]

5. Parenting pozitiv

Atunci când părinții lor sunt atașați în siguranță, aceștia devin adesea părinți îngrijitori și receptivi. Ei sunt conștienți de importanța menținerii unui mediu sigur și grijuliu pentru copiii lor, deoarece acest lucru va menține un ciclu sigur de prietenie de-a lungul generațiilor.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.

impactul atasamentului sigur
4 semne revelatoare ale atașamentului sigur și importanța lor în interacțiunile adulților[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

20 de moduri de a-ți surprinde iubitul

Vedetele din România care cheltuiesc foarte mulți bani pe pantofi. IREAL cum arată dressingurile lor!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies