Deși puține persoane recunosc atașamentul sigur, acesta exista în nenumărate relații. Însă știați cum se manifestă?
Aflați
Ce este stilul de atașament sigur?
În conformitate cu teoria atașamentului, aceasta se referă la un aspect specific al relației părinte-copil, care este acela de a-l face pe copil să se simtă în siguranță și protejat.
Citește și: 10 fraze romantice pe care femeile vor să le audă
Citește și: 20 de moduri de a-ți surprinde iubitul
Recunoașterea semnelor de atașament sigur
1. Disponibilitate emoțională
Persoanele care au un stil de atașament sigur se simt confortabil atât în comunicarea, cât și în primirea emoțiilor lor. Își împărtășesc deschis gândurile, sentimentele și vulnerabilitățile, creând un mediu sigur pentru partenerii lor.
2. Încredere și intimitate
Cei care sunt atașați sunt încrezători în oamenii din jurul lor. Când se bazează pe partenerii lor, se simt în siguranță și cred că partenerii lor sunt credibili și dedicați.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
3. Comunicare eficientă
Persoanele atașate în siguranță comunică bine și sunt sincere. Ei ascultă activ, demonstrează empatie și încearcă să înțeleagă, ceea ce îi ajută să promoveze discuțiile și rezolvarea problemelor în relațiile lor.
4. Autonomie și independență
Un atașament sigur nu înseamnă a fi prea dependent de un partener, contrar credințelor comune. De fapt, oamenii atașați în siguranță apreciază autonomia și respectă independența celorlalți. Le permite să găsească un echilibru sănătos între individualitate și ceilalți.
Impactul atașamentului sigur la vârsta adultă
1. Legături emoționale mai puternice
Individul care este atașat în siguranță are mai multe șanse să construiască o legătură emoțională puternică cu persoana cu care se întâlnesc. Fundamentul încrederii și securității permite un sentiment mai mare de apropiere emoțională, ceea ce duce la o satisfacție mai mare și o durată mai lungă a relației.
2. O mai bună rezolvare a conflictelor
Atunci când există un atașament solid, este mai ușor să se rezolve conflictele. Persoanele care au un stil de atașament sigur abordează dezacordurile cu empatie, căutând compromis și înțelegere, mai degrabă decât recurgând la agresivitate sau evitare.
3. Stima de sine sporită
Un sentiment sănătos de încredere și auto-stima sunt favorizate de creșterea cu un atașament sigur. În relațiile cu adulții, această imagine de sine pozitivă îi ajută pe oameni să stabilească limite sănătoase, să-și exprime nevoile și să se angajeze în respect reciproc cu partenerii lor.
4. Reziliență sporită
Oamenii care sunt în siguranță sunt mai capabili să abordeze dificultățile din relații și să se recupereze după eșecuri. Confortul emoțional pe care l-au avut în copilărie le oferă o bază solidă pe care să o folosească pentru a trece prin furtuni și a menține o relație solidă chiar și atunci când lucrurile devin dificile.
5. Parenting pozitiv
Atunci când părinții lor sunt atașați în siguranță, aceștia devin adesea părinți îngrijitori și receptivi. Ei sunt conștienți de importanța menținerii unui mediu sigur și grijuliu pentru copiii lor, deoarece acest lucru va menține un ciclu sigur de prietenie de-a lungul generațiilor.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.