Semintele si nucile crude sunt surse extraordinare de grasimi bune, care ne ajuta sa ne mentinem inima si creierul sanatoase.
Ele contin acizi grasi esentiali, vitaminele A, B, C si E, magneziu, calciu, zinc, fier, potasiu, proteine de buna calitate, fibre, etc.
Problema este ca daca le consumam ca atare, nu beneficiem din plin de acesti nutrienti. Cand sunt uscate, in nuci si seminte exista cantitati destul de mari de inhibitori de enzime, niste compusi care le asigura nutrientii necesari in perioada de crestere si impiedica germinarea. Iata de ce este esential sa consumam nucile si semintele dupa ce le-am inmuiat:
Sunt mai usor de digerat- Pe noi insa acesti inhibitori nu ne ajuta,
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Producem mai multe enzime si vitamin- Hidratarea nucilor si semintelor neutralizeaza inhibitorii
Indepartam acidul fitic care impiedica absorbtia unor minerale- Prin inmuierea in apa a nucilor si semintelor indepartam si acidul fitic (considerat a fi un anti-nutrient). Desi se regaseste in cantitati mai mari in cereale si mai mici in nuci si seminte, acidul fitic poate interactiona cu mineralele din tractul intestinal (calciu, magneziu, fier, cupru si, mai ales, zinc) si le poate impiedica absorbtia.
Au un gust mai bun- Un alt motiv bun pentru a scufunda in apa nucile si semintele este ca isi imbunatatesc considerabil gustul (vor avea un gust mai untos), poate si pentru ca dupa cateva ore bune de stat in apa taninele, reziduurile si praful care se regaseste mai ales in coaja sunt indepartate (vei observa ca apa in care stau nucile si semintele se va inchide la culoare).
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro