Exista multe lucruri pe care nu le intelegem atunci cand vine vorba despre somn. Stim ca au loc anumite schimbari in creierul nostru, dar nu avem explicatii suficiente. Chiar si expertii au doar teorii in ceea ce priveste somnul si, in special, starea de vis.
Somnul a fost gandit mult timp drept un mod de a procesa, sorta si stoca evenimentele unei zile, spune Rubin Naiman, doctorand la Universitatea din Arizona. "Noaptea, creierul se umfla metaforic, digera si comuta informatiile, apoi, exact ca intestinele, elimina. Ceea ce creierul retine este o parte din ceea ce suntem. Starea de vis functioneaza ca sistemul nostru digestiv", spune barbatul.
Insa exista multe lucruri pe care doar credem ca le stim despre vise.
Dormim pe tot parcursul noptii
Probabil ai auzit ca visele au loc doar atunci cand ochii se misca rapid, adica in timpul perioadei de somn REM. De fapt, noi visam constant, spune Naiman. Suntem mai concentrati asupra viselor in faza REM, insa nu inseamna ca daca nu ne amintim visul, acesta nu exista.
Pestii si insectele nu au faze de somn REM
Chiar daca unele vise au loc in afara perioadei de somn REM, indentificarea miscarii rapide a ochilor la alte specii este cel mai bun indiciu ca aceste creaturi viseaza, spun cercetatorii de la Universitatea California.
Toate animalele si reptilele, precum si anumite pasari experimenteaza aceasta faza a somnului, deci viseaza.Este mai putin probabil sa iti amintesti ce visai daca ai fost trezita de alarma
Trauma traita de creierul tau atunci cand este trezit de alarma ceasului te poate face sa uiti ce visai cu cateva momente inainte. Cea mai buna metodea de a-ti aminti visele este sa incerci sa te trezesti incet, pe parcursul a cateva minute.
Nu incerca prea mult sa te agati de aceste imagini. "Daca iti doresti prea mult sa iti amintesti visul, acesta va disparea", spune Naiman.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Persoanele care isi amintesc visele au o activitate diferita a creierului
Un studiu efectuat in anul 2014 demonstreaza ca persoanele care au o activitate mai mare in partea de creier numita lobul tempo-parietal isi amintesc in mod constant ceea ce viseaza.
Corpul tau reactioneaza la vise ca si cum ai fi treaza
Este destul de frustrant sa te trezesti furios din cauza unor lucruri intamplate in vis si sa nu-ti poti manifesta sentimentele si in realitate.
Visam in timp real
In ciuda mitului ca visele noastre se intampla intr-o sutime de secunda, in realitate, visele pot dura pana la 60 de minute. Sunt de doar cateva minute la inceputul noptii si incep sa devina din ce in ce mai lungi pe parcurs ce stadiul de somn REM se prelungeste.
Cosmarurile nu reflecta intotdeauna frica
Visele urate sunt cu siguranta infricosatoare, dar in joc sunt si alte emotii in afara de frica. Intr-un studiu din 2014, cercetatorii au analizat visele a 331 de persoane si au aflat ca multe cosmaruri si vise urate s-au reflectat in sentimente de esec, ingrjorare, confuzie, tristete si vina. Se pare ca cele mai urate vise ale femeilor sunt legate de conflictele din relatii.
Visele nu sunt ciudate
"Cand ai un vis, indiferent de cat de ciudat este, ca atunci cand, de exemplu, joci pocker cu o veverita uriasa si Regina Maria, nu este deloc ciudat. De-abia dupa ce te trezesti si iti amintesti ce ai visat incepe sa ti se para ciudat", spune Naiman.
Poti muri in vise
Un numar mare de persoane crede in mitul popular ca daca mori in vis esti ca si mort in viata reala. Cu toate acestea, Naiman spune ca absolut fals. "Daca ai sansa sa mori intr-un vis, chiar te rog sa o faci. Unii oameni ar spune ca traiesti in continuare pentru ca ai o constiinta nemuritoare, independenta de trup, dar oricum ai privi aceasta situatie, este interesanta de trait".
Sursa: Huffington Post