Stim ca intotdeauna te-ai intrebat care este cea mai buna modalitate de a consuma fructele si legumele pentru a maximiza continutul lor nutritional.
Raspunsul nu este unul usor, avand in vedere ca multe dintre alimente contin mai multi nutrienti cand sunt gatite, in timp ce altele se consuma crude. Iata cum sa mananci corect unele dintre cele mai comune legume:
Ceapa- se mananca in stare cruda. Obtii mai putina allicina o daca gatesti. Cu toate acestea, contine si quercitina, care are proprietati anti-inflamatorii si care creste in intensitate daca ceapa este gatita.
Asa ca pune-l la cuptor pentru doar cinci minute. Gatit mai mult isi va pierde toti nutrientii.
Broccoli- se mananca in stare cruda. Caldura dezactiveaza o enzima care iti curata ficatul de carcinogeni. Broccoli, varza, conopida, vintele sunt exemple bune de legume care pot fi mancate si gatite.
Ridichiile- se mananca in stare cruda. Mai mult de 30% din nutrientii benefici creierului se pierd prin gatire.
Ciuperci- se mananca gatite. Indiferent ca le fierbi, le pui pe gratar sau le prepari la abur, potasiul continut de ele se va absorbi mai bine in organism daca sunt gatite.
Ardeii iuti- se mananca in stare cruda. Vitamina C pe care o contin se descompune la temperaturi inalte.
Spanacul- se mananca gatit. Astfel, vei absorbi mai mult fier, calciu si magneziu.
Cea mai buna metoda de preparare este la abur.
Rosiile- se mananca gatite. Atunci cand le consumi preparate termic, organismul tau absoarbe mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului.
Morcovi- se mananca in stare cruda pentru a-si mentine polifenolii si antioxidantii care ajuta la lupta impotriva cancerului si bolilor de inima.
Usturoiul- il poti consuma atat in stare naturala, cat si gatit, insa daca il prelucrezi termic, incearca sa-l adaugi cu 5 minute inainte ca mancarea sa fie gata.
Raspunsul nu este unul usor, avand in vedere ca multe dintre alimente contin mai multi nutrienti cand sunt gatite, in timp ce altele se consuma crude. Iata cum sa mananci corect unele dintre cele mai comune legume:
Ceapa- se mananca in stare cruda. Obtii mai putina allicina o daca gatesti. Cu toate acestea, contine si quercitina, care are proprietati anti-inflamatorii si care creste in intensitate daca ceapa este gatita.
Asa ca pune-l la cuptor pentru doar cinci minute. Gatit mai mult isi va pierde toti nutrientii.
Broccoli- se mananca in stare cruda. Caldura dezactiveaza o enzima care iti curata ficatul de carcinogeni. Broccoli, varza, conopida, vintele sunt exemple bune de legume care pot fi mancate si gatite.
Ridichiile- se mananca in stare cruda. Mai mult de 30% din nutrientii benefici creierului se pierd prin gatire.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ciuperci- se mananca gatite. Indiferent ca le fierbi, le pui pe gratar sau le prepari la abur, potasiul continut de ele se va absorbi mai bine in organism daca sunt gatite.
Ardeii iuti- se mananca in stare cruda. Vitamina C pe care o contin se descompune la temperaturi inalte.
Spanacul- se mananca gatit. Astfel, vei absorbi mai mult fier, calciu si magneziu. Cea mai buna metoda de preparare este la abur.
Rosiile- se mananca gatite. Atunci cand le consumi preparate termic, organismul tau absoarbe mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului.
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro
Morcovi
- se mananca in stare cruda pentru a-si mentine polifenolii si antioxidantii care ajuta la lupta impotriva cancerului si bolilor de inima.
Usturoiul- il poti consuma atat in stare naturala, cat si gatit, insa daca il prelucrezi termic, incearca sa-l adaugi cu 5 minute inainte ca mancarea sa fie gata.