Chiar daca iei deja antidepresive sau te vede un terapeut, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a te ajuta sa te simti mai bine, fara sa te coste un ban.
Stare de depresie?- Medicamentele si terapia te pot costa destul de mult, chiar daca ai asigurare de sanatate. Daca esti deprimata si mai ales daca ai tulburare bipolara, modificarea stilului de viata si alte strategii nu sunt un substitut pentru ajutorul profesionist.
Nu te invinovati- Aceasta este cea mai simplu, mai ieftin si cel mai important lucru pe care il poti face pentru a combate depresia.
Vorbeste despre asta- Nu e usor, dar sa le spui oamenilor despre depresie ta, dar este mai bine decat sa tii secret. "Nu toata lumea o sa te inteleaga si o sa-ti fie alaturi". "Daca ai un brat rupt, sau dureri de spate, sau o durere de cap, pentru toata lumea va fi ceva cunoscut. Nu este la fel si cu bolile psihice.
Fa exercitii fizice- Acesta poate fi ultimul lucru pe care sa iti vina sa-l faci cand esti deprimat, dar mersul la o sala de sport te poate face sa te simti mai bine.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Amana deciziile majore- Depresia poate afecta perceptiile si judecata ta, asa ca este intelept sa amani deciziile importante cu privire la relatiile tale sau de cariera pana cand te simti mai bine. "Unul dintre simptomele de depresie te face sa ai o perspectiva negativa asupra multor lucruri care se intampla in viata ta", spune Raskin. "Acest lucru modifica judecata si ar putea sa nu fii constienta de ea. Deci, in masura in care este posibil, deciziile importante trebuie sa fie amanate." In cazul in care trebuie neaparat sa iei o decizie, sa nu fii impulsiva. Inainte de luarea deciziei, Raskin sugereaza sa consulti oameni aproape de tine in care ai incredere, cum ar fi terapeutul, familia sau prietenii.
Ai grija de sanatatea ta- Daca te simti deprimata, ai totusi grija de starea ta generala de sanatate. Neglijarea sanatatii, in general, poate face ca simptomele de depresie sa devina mai rele. Oameni care au experienta cu complicatii legate de diabet sunt mult mai susceptibili de a fi deprimati, de exemplu, si exista, de asemenea, unele dovezi ca stresul bolilor de inima contribuie la depresie, mai ales in urma unui atac de cord
Mentine o rutina zilnica- Mentine o rutina regulata cat mai mult posibil, este importanta pentru persoanele care se lupta cu depresia, potrivit lui Raskin. "Oricare ar fi activitatile, incearca sa le faci la aceeasi ora in fiecare zi", spune el.
Mananca o dieta sanatoasa- Ceea ce mananci afecteaza si creierul, nu doar corpul tau, asa ca daca te simti deprimata, este important sa mananci o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in cereale integrale, fructe, legume si proteine. Unele cercetari sugereaza ca acizii grasi omega-3, care se gasesc in suplimentele de peste si de ulei de peste, pot ajuta la combaterea depresiei.
Evita drogurile si alcoolul- Desi poate fi tentant sa bei sau sa folosesti droguri, nu o face. Consumul de substante si abuzul pot face ravagii la persoanele cu depresie. Persoanele care sufera de depresie si anxietate sunt tentate de multe ori sa foloseasca alcool si droguri pentru a calma simptomele lor, dar aceasta strategie tinde sa fie daunatoare pe termen lung
Incearca sa ai un somn bun- Depresia si lipsa de somn merg de multe ori mana in mana. Probleme de somn, cum ar fi insomnia, sunt comune in depresie si pentru multi oameni o lipsa de somn deprima starea de spirit. Acest lucru nu este valabil insa pentru toata lumea.Lipsa de somn poate declansa, de asemenea, manie la persoanele cu tulburare bipolara. Expertii recomanda ca persoanele deprimate sa doarma suficient si sa mentina un program regulat de somn-veghe.
Nu te supraincarca- Daca esti in lupta cu depresia, este important sa nu te incarci cu prea multe lucruri de facut, lasa-ti timp ca sa poti gestiona lucrurile. Daca ai prea multe sarcini de facut la locul de munca sau la domiciliu, imparte-le in parti mai usor de gestionat.
Si nu uita: Este OK sa incetinesti un pic. "Poate ca nu se poate lucra la capacitate de 100%", spune Raskin. "Poate ca se poate lucra la capacitate doar de 75%. Totusi, asta-i o realizare”. Dar, adauga el ”Trebuie sa fii plina de compasiune cu tine. Uneori meriti o pauza”.
Sursa: www.health.com