Stresul poate fi responsabil pentru kilogramele in plus. Atunci cand te simti stresata, corpul tau intra pe modul “fight or flight”.
Stresul ingrasa: moduri in care iti afecteaza silueta. Stresul poate fi responsabil pentru kilogramele in plus. Atunci cand te simti stresata, corpul tau intra pe modul “fight or flight” si implicit determina eliberarea adrenalinei, care sa te ajute sa faci fata amenintarii pe care o percepi si care iti provoaca anxietate. Cu scopul de a capata energia de care ai nevoie ca sa faci fata acestei amenintari, corpul tau elibereaza si glucoza in fluxul sanguine.
Cortizolul creste apetitul
Avand in vedere faptul ca eliberarea insulinei este stimulate de cortisol, astfel incat sa mentina constant nivelul de zahar in sange, acesta poate declansa si pofta de zahar, ori un apetit crescut in general.
Cortizolul nu iti va provoca doar foame, ci iti va si incetini metabolismul in acelasi timp, ca sa economisesti energie sis a faci fata amenintarilor. Iata cateva modalitati concrete in care stresul poate duce la kilograme in plus:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Mancatul compulsiv
Pentru unele persoane, mancarea devine un refugiu, o modalitate de a calma emotiile. Esti mult mai predispusa sa mananci ceva dulce dupa o zig rea. Acest lucru se intampla deoarece alimentele pe care le consideri cu gust bun elibereaza dopamine, substanta ce ne da instant o stare de bine. Insa deseori alimentele gustoase sunt si bogate in calorii.
Consumul de alcool
O zi stresanta te poate face sa iti creezi o rutina in care sa consume alcool seara. Alcoolul provoaca si acesta eliberarea hormonului fericirii, dopamine. Alcoolul are efect calmant temporar, insa poate afecta calitatea somnului si intensifica stresul resimtit. In plus, alcoolul te poate face sa alegi mese mai putin hranitoare, seara tarziu, cee ace duce la cresterea in greutate in timp.
Saritul peste mese
Saritul peste mese nu provoaca in sine o crestere in greutate. Consecinta insa este ca ai tendinta de a manca apoi mese hipercalorice in special in a doua parte a zilei. In timp, nu vei avea rezultate bune.
Citeste si: Impactul emotiilor asupra sanatatii. Frica si stresul sunt cele mai periculoase
Mai putin somn
Este important sa dormi bine pentru sanatatea ta generala.