Stresul micsoreaza creierul. Uite ce poti face pentru a evita acest lucru

Stresul micsoreaza creierul. Uite ce poti face pentru a evita acest lucru

Stii cu siguranta ca stresul te face sa fii impulsiv sau tensionat, dar stiai ca iti poate modifica structura creierului?

Aceste modificari iti pot influenta personalitatea, memoria si capacitatea de a lua decizii.
Conform unui articol recent postat de fiziologul Jenny C. Evans, stresul micsoreaza zone ale creierului care te ajuta sa gestionezi stresul si mareste zone care determina cresterea anxietatii.

Cand esti stresat, corpul elibereaza un hormon denumit cortizol. Cortizolul micsoreaza hipocampusul, partea din creier despre care Evans spune ca “este critica pentru invatare, memorie si reglarea emotiilor, precum si pentru oprirea raspunsului de stres dupa incetarea unui eveniment stresant.”

Cortizolul micsoreaza si cortexul prefrontal, acea parte a creierului care contribuie la luarea deciziilor, memorie si controlul impulsurilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

In timp ce hipocampusul si cortexul prefrontal se micsoreaza ca reactie la cresterea nivelului de cortizol, acelasi hormon determina marirea amigdalelor. “Schimbarile determinate de cortizol la nivelul amigdalelor mareste intensitatea emotiilor negative precum teama, anxietatea si agresivitatea.”

, spune Evans.

Vesti rele, dar Evans vine si cu vesti bune despre cortizol si creier. Iti poti antrena creierul sa fie mai “rezistent la stres” cu un obicei foarte simplu: miscarea.

Miscarea elimina efectul negativ pe care cortizolul il are asupra creierului. Te ajuta sa produci neuroni acolo unde ai nevoie. Si partea cea mai buna? Nu trebuie sa petreci ore intregi la sala sau sa alergi kilometri pentru aceste beneficii. “Un singur sprint de 30 de secunde poate genera o marire de sase ori a HCU, cu efecte de crestere in urmatoarele doua ore.”, declara Evans.  HCU — hormonul de crestere uman — este un hormon care stimuleaza cresterea creierului, ceea ce contribuie la neutralizarea efectelor cortizolului.

Evans spune ca cinci minute de exercitiu intens sunt ideale pentru protejarea creierului de stres. Acest lucru poate insemna ca o simpla plimbare rapida e suficienta.

Daca esti stresat la munca, sugereaza ca urmatoarea sedinta sa fie una unde va puteti misca, in loc sa stati inchisi in birou. Te streseaza copiii? Fa o scurta plimbare in jurul blocului sau o petrecere cu dans ad-hoc in sufragerie.
Sursa: www.viataverdeviu.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină