Persoanele de vârsta mijlocie care consuma zilnic maximum un pahar cu alcool prezinta cu 20% mai putine riscuri de a dezvolta insuficienta cardiaca mai târziu in viata, potrivit unui studiu realizat in SUA.
Cercetatorii americani au efectuat un studiu pe aproape 15.000 de persoane si au descoperit ca un consum de pâna la sapte pahare cu alcool pe saptamâna este asociat cu scaderea cu 20% a riscului de maladii cardiace pentru barbati, in comparatie cu cei care nu beau deloc, informeaza dailymail.co.uk.
In cazul femeilor, riscul era cu 16% mai scazut, potrivit unui raport publicat in European Heart Journal, scrie MEDIAFAX.
Cercetari anterioare au descoperit ca un consum mic de alcool protejeaza sanatatea inimii, dar acesta este primul studiu care a cercetat in profunzime insuficienta cardiaca. Aceasta boala apare in urma unor probleme la inima ce slabesc muschiul cardiac, care nu mai pompeaza eficient sângele in corp.
Insuficienta cardiaca provoaca probleme precum oboseala, dificultati respiratorii, cresterea pulsului si umflarea gleznelor si poate duce la complicatii severe.
O echipa condusa de Scott Solomon, profesor de medicina la Harvard Medical School, a analizat date provenind de la 14.629 de persoane cu vârsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani, in perioada 1987- 1989. Voluntarii erau chestionati si in legatura cu consumul de alcool la intervale regulate.
In cei 25 de ani care au urmat, 1.271 de barbati si 1.237 de femei au dezvoltat insuficienta cardiaca.
Rata cea mai scazuta a insuficientei cardiace s-a inregistrat in rândul voluntarilor care consumau pâna la 7 pahare cu alcool pe saptamâna, iar rata cea mai mare de imbolnavire a fost descoperita in rândul fostilor consumatori de alcool.
Un pahar cu alcool a fost definit, pentru acest studiu, ca o bautura care contine 14 grame de alcool, echivalentul a aproximativ 125 de mililitri de vin, 250 de mililitri de bere sau 30 de mililitri de bauturi spirtoase, precum votca si whiskey-ul.
Voluntarii care obisnuiau sa consume alcool, dar au renuntat prezentau cel mai mare risc de a suferi de insuficienta cardiaca, comparativ cu persoanele abstinente.
In schimb, cercetatorii au identificat un risc de deces cu 47% mai mare in cazul barbatilor si cu 89% mai mare in cazul femeilor care consumau peste 21 de pahare cu alcool pe saptamâna la inceputul studiului.
"Rezultatele studiului arata ca un consum moderat de alcool nu contribuie la un risc crescut de insuficienta cardiaca si ar putea avea chiar un rol protector in acest sens. Pe de alta parte, consumul masiv de alcool este cu certitudine un factor de risc pentru deces, din orice cauze", a declarat cercetatorul Scott Solomon.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro