STUDIU: Dependenta de dispozitivele digitale are efecte daunatoare asupra copiilor

STUDIU: Dependenta de dispozitivele digitale are efecte daunatoare asupra copiilor
STUDIU: Dependenta de dispozitivele digitale are efecte daunatoare asupra copiilor

Utilizarea excesiva a jocurilor pe computer de catre copiii si tinerii din China pare sa aiba rezultate alarmante, dar fenomenul ar putea avea o relevanta deosebita si pentru parintii din Statele Unite, ai caror copii petrec prea multe ore concentrati asupra dispozitivelor mobile.

 

Documentarul "Web Junkie", prezentat recent pe postul de televiziune PBS, a evidentiat efectele tragice pe care acest fenomen le are asupra adolescentilor, care devin dependenti de jocurile video, informeaza site-ul publicatiei The New York Times. Multi copii chinezi se joaca pe computer timp de multe ore la rand, adeseori fara pauza pentru a manca, pentru a dormi sau pentru a merge la toaleta. Multi dintre acesti adolescenti incep sa creada ca lumea reala din jurul lor este o lume falsa, scrie MEDIAFAX.
Medicii chinezi considera ca acest fenomen reprezinta o boala clinica si au infiintat deja centre de reabilitare, in care adolescentii dependenti de jocurile pe computer sunt inchisi timp de mai multe luni, urmand o terapie draconica, ramanand complet izolati de orice tip de mass-media. Eficienta acestui tip de terapie nu este deocamdata cunoscuta si urmeaza sa fie evaluata in anii urmatori.
Desi dependenta de internet nu este considerata inca o boala clinica in Statele Unite, nu exista insa nicio indoiala in legatura cu faptul ca si adolescentii americani raman
conectati la dispozitive digitale- si deci "deconectati" de la viata reala- mult prea mult timp in fiecare zi, depasind numarul orelor pe care expertii le considera "sanatoase" pentru o dezvoltare normala a tinerilor. Acest comportament incepe devreme, adeseori la nivelul copiilor care inca nu pot sa vorbeasca, carora parintii le ofera telefoanele mobile sau tabletele lor cu scopul de a se amuza si juca singuri, in loc sa observe lumea din jur si sa interactioneze cu persoanele in grija carora se afla.
Intr-o declaratie publica pe care a facut-o in 2013 la conferinta "Children, Adolescents and the Media", Asociata Pediatrilor Americani a citat statisticile socante furnizate de un studiu realizat de Kaiser Family Foundation in 2010: "Copiii cu varste medii cuprinse intre 8 si 10 ani petrec aproape 8 ore pe zi folosind o varietate de surse media, iar copiii mai mari si adolescentii petrec peste 11 ore pe zi folosind aceste surse media".
Televiziunea, cel mai popular "babysitter" timp de multe decenii, a ramas elementul mass-media dominant, insa computerele, tabletele si telefoanele mobile devin gradual tot mai importante.

Documentarul "Web Junkie", prezentat recent pe postul de televiziune PBS, a evidentiat efectele tragice pe care acest fenomen le are asupra adolescentilor, care devin dependenti de jocurile video, informeaza site-ul publicatiei The New York Times. Multi copii chinezi se joaca pe computer timp de multe ore la rand, adeseori fara pauza pentru a manca, pentru a dormi sau pentru a merge la toaleta.

Multi dintre acesti adolescenti incep sa creada ca lumea reala din jurul lor este o lume falsa, scrie MEDIAFAX.

Medicii chinezi considera ca acest fenomen reprezinta o boala clinica si au infiintat deja centre de reabilitare, in care adolescentii dependenti de jocurile pe computer sunt inchisi timp de mai multe luni, urmand o terapie draconica, ramanand complet izolati de orice tip de mass-media. Eficienta acestui tip de terapie nu este deocamdata cunoscuta si urmeaza sa fie evaluata in anii urmatori.


Desi dependenta de internet nu este considerata inca o boala clinica in Statele Unite, nu exista insa nicio indoiala in legatura cu faptul ca si adolescentii americani raman conectati la dispozitive digitale- si deci "deconectati" de la viata reala- mult prea mult timp in fiecare zi, depasind numarul orelor pe care expertii le considera "sanatoase" pentru o dezvoltare normala a tinerilor. Acest comportament incepe devreme, adeseori la nivelul copiilor care inca nu pot sa vorbeasca, carora parintii le ofera telefoanele mobile sau tabletele lor cu scopul de a se amuza si juca singuri, in loc sa observe
lumea din jur si sa interactioneze cu persoanele in grija carora se afla.

Intr-o declaratie publica pe care a facut-o in 2013 la conferinta "Children, Adolescents and the Media", Asociata Pediatrilor Americani a citat statisticile socante furnizate de un studiu realizat de Kaiser Family Foundation in 2010: "Copiii cu varste medii cuprinse intre 8 si 10 ani petrec aproape 8 ore pe zi folosind o varietate de surse media, iar copiii mai mari si adolescentii petrec peste 11 ore pe zi folosind aceste surse media". Televiziunea, cel mai popular "babysitter" timp de multe decenii, a ramas elementul mass-media dominant, insa computerele, tabletele si telefoanele mobile devin gradual tot mai importante.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies