Speranța la o viață sănătoasă a femeilor din România a scăzut cu mai mult de un an, arată ultimele statistici efectuate de INS.
Conform Instituitului Național de Statistică, mai bine de 20% dintre persoanele cu vârste de peste 16 ani care suferă de o boală cronică sau de invalidate sunt femei. Din cauza faptului că nu suntem obișnuite cu programele de prevenție și cu ședințele medicale periodice, multe credem că starea noastră de sănătate este bună sau chiar excelentă. În realitate, însă, lucrurile stau cu totul diferit.
Femeile din România trăiesc mai puțin decât bărbații. Ce spun specialiștii
Speranța de viață sănătoasă a femeilor din România era de 61,9 ani în 2009. Aceștia erau anii de care se puteau bucura fără a avea limitări cauzate de boli, afecțiuni sau invaliditate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mai bine de 60% dintre persoanele care au peste 16 ani și suferă de boli cronice sau invaliditate sunt femeile.
„S-a schimbat stilul de viață al femeilor. S-a apropiat de cel al bărbaților” , a menționat Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență.
Citeste si: Cresc salariile angajatelor la această companie de stat! Câți bani în plus vor primi în conturi
Studiul mai arată și faptul că la noi se consumă foarte multe medicamente, care diferă în funcție de categoria de vârstă.
Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au luat pastile pentru dureri de cap sau migrene, iar cele până în 34 de ani tratamente pentru coloana vertebrală și hipertensiune. După 45 de ani, oamenii au luat medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale.Cu toate că statisticile internaționale demonstrează că românii se află în fruntea clasamentelor când vine vorba despre afecțiuni grave ori decese din cauza bolilor, în 2020 73% din populația de peste 16 ani considera că are o stare de sănătate foarte bună.