Fumatul si sexul oral cresc in mod considerabil riscul de dezvoltare a cancerului bucal si a cancerului de gat cauzate de virusul papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuala, potrivit unui studiu publicat marti in Journal of the American Medical Association (JAMA).
Oamenii de stiinta au constatat ca infectiile bucale provocate de HPV 16 sunt mai frecvente la persoanele care fumeaza, mesteca tutun sau au consumat in perioada recenta produse care contin tutun.
Acest virus, aflat la originea a 80% din totalul cazurilor de cancer al gatului, se transmite prin felatie si cunilingus, precizeaza autorii studiului, adaugand ca numarul tumorilor de acest tip a crescut cu 225% in Statele Unite in ultimii 20 de ani.
"Se pare ca tutunul creste probabilitatea infectiilor orale cu HPV 16 si, desi nu cunoastem inca motivul, banuim ca organismul unui fumator nu poate sa se debaraseze prea usor de acest agent patogen", a explicat Gypsyamber D'Souza, profesor de epidemiologie la Facultatea de medicina John Hopkins din orasul american Baltimore, coordonatorul studiului.
"Sexul oral reprezinta o practica curenta, dar acest cancer ramane inca unul rar", in ciuda cresterii puternice pe care o inregistreaza in Statele Unite, a subliniat profesorul D'Souza, sugerand ca exista probabil o combinatie de factori care ar putea
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru populatia americana, de 6.887 de persoane, care au participat la un sondaj national pe teme de sanatate si nutritie. Din acest grup, 2.012
persoane erau consumatoare de tutun in momentul realizarii studiului.Virusul a fost detectat prin intermediul unui exudat bucal. Participantii au efectuat si analize de sange si au predat specialistilor probe de urina pentru a detecta doua substante chimice asociate folosirii tutunului, cotinina si NNAL.
Aceia care aveau concentratii ridicate pentru acesti doi biomarkeri prezentau un risc mai mare de a avea in organism virusul HPV16 in comparatie cu participantii care nu prezentau urme decelabile pentru acele substante chimice, au precizat autorii studiului.
Orice crestere a concentratiei de cotinina din sange, echivalentul a trei tigarete pe zi, creste riscul de infectare cu HPV16 cu 31%.
Pentru cresterea cu o unitate a concentratiei de NNAL din urina- corespunzand a patru tigarete pe zi- probabilitatea de infectare cu HPV16 creste cu 68%.
"Aceste rezultate ar putea reprezenta un motiv suplimentar pentru a renunta la fumat si sugereaza, de asemenea, ca si un consum limitat de tutun este asociat cu o frecventa ridicata de infectare bucala cu HPV16", a declarat Carole Fakhry, profesor de otorinolaringologie la
Sursa www.mediafax.ro