STUDIU: Romanii prefera mancarea gatita in casa pentru ca e mai sanatoasa si asa au fost obisnuiti

STUDIU: Romanii prefera mancarea gatita in casa pentru ca e mai sanatoasa si asa au fost obisnuiti

Romanii prefera mancarea gatita in casa, pe care o considera mai sanatoasa si mai sigura, dar si pentru ca gatitul este vazut ca o mostenire din familie, pe care multi romani o pastreaza pentru ca asa au fost obisnuiti inca din copilarie, arata un studiu remis MEDIAFAX.

 

Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare si Consultanta in luna noiembrie, mancarea gatita in casa este perceputa ca fiind mai sanatoasa si mai sigura decat alte preparate, deoarece ingredientele sunt usor de controlat.
In plus, mancarea gatita este aleasa pentru gust si pentru ca este vazuta ca o mostenire din familie, ca un obicei pe care romanii il urmeaza pentru ca asa au fost obisnuiti inca din copilarie.
Chiar daca mancarea gatita este considerata sanatoasa, trebuie subliniat ca este satioasa, condimentata si, mai ales, bogata in grasimi, afirma Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.
Pranzul pare sa fie masa cea mai respectata a zilei, fiind asociat, de cei mai multi respondenti, cu o masa calda. Indiferent ca este vorba de mancare gatita in casa sau cumparata/ comandata, mancarea consumata in acest moment al zilei trebuie sa fie calda si satioasa, fiind pentru multi prima masa a zilei.
Pranzul este vazut astfel si pentru ca exista o pauza in programul de lucru, pentru luarea acestei mese.
Pentru cina, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se prefera o masa usoara, mai degraba o "gustare". Insa lipsa timpului ii face pe respondenti sa isi incalce principiile, consumand la cina orice, fara a tine cont de restrictii.
Studiul prezinta si felul in care romanii ar dori sa arate meniul lor zilnic.
Pentru micul dejun sunt mentionate alimentele bogate in nutrienti (calorii, proteine, carbohidrati), ce pot asigura energia pentru intreaga zi, iar pranzul ar trebui sa contina doua feluri de mancare: o ciorba/ supa si carne cu garnitura. La ultima masa a zilei, romanii vor o mancare slaba caloric, usor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul noptii (supa, lactate usoare, peste etc.).
Se constata insa in studiu si dorinta respondentilor de a include si alte alimente in actualul lor meniu sau de a le inlocui pe cele existente cu unele "mai sanatoase", precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne "de curte"), mai multa mancare gatita in casa, dulciuri sanatoase de casa.
Cel mai des intalnite griji ale romanilor privind alimentatia sunt cele legate de cantitatea de E-uri/ conservanti din produse, numarul de calorii, cantitatea de zahar, hormonii de crestere si provenienta produselor.
Pentru romani, manacarea sanatoasa se traduce prin: fara zahar, fara grasimi, fara E-uri, neprocesat, natural, "din curtea taranilor", verde, proaspat, curat, combinatii corecte, cumpatare, echilibru.

Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare si Consultanta in luna noiembrie, mancarea gatita in casa este perceputa ca fiind mai sanatoasa si mai sigura decat alte preparate, deoarece ingredientele sunt usor de controlat.

In plus, mancarea gatita este aleasa pentru gust si pentru ca este vazuta ca o mostenire din familie, ca un obicei pe care romanii il urmeaza pentru ca asa au fost obisnuiti inca din copilarie.

Chiar daca mancarea gatita este considerata sanatoasa, trebuie subliniat ca este satioasa, condimentata si, mai ales, bogata in grasimi, afirma Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Pranzul pare sa fie masa cea mai respectata a zilei, fiind asociat, de cei mai multi respondenti, cu o masa calda. Indiferent ca este vorba de mancare gatita in casa sau cumparata/ comandata, mancarea consumata in acest moment al zilei trebuie sa fie calda si satioasa, fiind pentru multi prima masa a zilei. Pranzul este vazut astfel si pentru ca exista o pauza in programul de lucru, pentru luarea acestei mese.

Pentru cina, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se prefera o masa usoara, mai degraba o "gustare". Insa lipsa timpului ii face pe respondenti sa isi incalce principiile, consumand la cina orice, fara a tine cont de restrictii.

Studiul prezinta si felul in care romanii ar dori sa arate meniul lor zilnic.

Pentru micul dejun sunt mentionate alimentele bogate in nutrienti (calorii, proteine, carbohidrati), ce pot asigura energia pentru intreaga zi, iar pranzul ar trebui sa contina doua feluri de mancare: o ciorba/ supa si carne cu garnitura. La ultima masa a zilei, romanii vor o mancare slaba caloric, usor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul noptii (supa, lactate usoare, peste etc.).

Se constata insa in studiu si dorinta respondentilor de a include si alte alimente in actualul lor meniu sau de a le inlocui pe cele existente cu unele "mai sanatoase", precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne "de curte"), mai multa mancare gatita in casa, dulciuri sanatoase de casa.

Cel mai des intalnite griji ale romanilor privind alimentatia sunt cele legate de cantitatea de E-uri/ conservanti din produse, numarul de calorii, cantitatea de zahar, hormonii de crestere si provenienta produselor.

Pentru romani, manacarea sanatoasa se traduce prin: fara zahar, fara grasimi, fara E-uri, neprocesat, natural, "din curtea taranilor", verde, proaspat, curat, combinatii corecte, cumpatare, echilibru.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină