Suferi de astenie de primavara? Afla cum o poti preveni

Suferi de astenie de primavara? Afla cum o poti preveni
Suferi de astenie de primavara? Afla cum o poti preveni

Astenia de primavara este o forma de astenie care se traduce printr-o stare de oboseala antrenand insuficiente functionale multiple. Este o forma de depresie sezoniera, care apare la trecerea dintre iarna si primavara.

In mod particular, astenia de primavara este o afectiune sezoniera, care trece in cateva saptamani, daca te alimentezi corect. Oboseala este o stare de slabiciune generala, datorata unui efort fizic sau intelectual intens, unui dezechilibru vitaminic, sau unei boli.

Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt de fapt, un semnal ca organismal are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.

Cauzele care provoaca astenia

Astenia de primavara nu este o boala, ci o stare fiziologica ce are cauze bine definite, cum ar fi:

  • Alimentatia mai saraca in cruditati, legume, zarzavaturi, fructe;
  • Frigul solicita energic mai mult organismal;
  • Infectiile mai frecvente din timpul iernii;
  • Obiceiurile alimentare de a avea o dieta bogata in grasimi animale solicita mai mult organismal;

Cine

este predispus la astenie

Toate categoriile de varsta sunt vulnerabile in fata asteniei, dar in special persoanele foarte active profesional, copiii si batranii. De regula, femeile sunt mai afectate decat barbatii.

Simptomele asteniei de primavara

Simptomele difera de la persoana la persoana, dar, in general, acestea sunt:

  • Stari de continua oboseala si somnolenta;
  • Lipsa de energie;
  • Pasivitate si putere de concentrare redusa;
  • Discomfort, iritabilitate si anxietate;
  • Lipsa tonusului si scaderea formei fizice;
  • Scaderea sau cresterea poftei de mancare si, implicit, probleme de greutate;
  • Buimaceala si nevoia de a plange.

Consecinte

Cea mai serioasa afectiune cauzata de astenie este depresia, care se caracterizeaza printr-o stare de tristete acuta, de pierdere a increderii in sine. Partea grava este ca, dupa disparitia asteniei, depresia ramane si se poate agrava, necesitand tratament de specialitate. Astenia determina efecte negative si asupra sanatatii fizice, una dintre bolile pe care le cauzeaza fiind anemia. De asemenea, astenia afecteaza si performantele la locul de munca, intrucat nu mai esti la fel de ordonata, de atenta si de prompta in rezolvarea sarcinilor de serviciu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

„Exercitiul fizic zilnic moderat, plimbările in aer liber, mersul pe jos sau cu bicicleta si exercitiile de fitness pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului. La acestea se adauga un regim alimentar sarac in fainoase si dulciuri, cu un consum bogat de fructe si legume proaspete. Sunt recomandate în special morcovii, varza, spanacul, salata, ceapa, usturoiul si mararul.

Iar dintre fructe: caisele, prunele, strugurii, lamaile, portocalele, grapefruit, merele sub forma de sucuri sau salate, consumate cel putin o data pe zi”, a spus dr. Constantina Ruxandra, medic specialist medicina de familie, in jurnalul.ro.

Iata cateva remedii pentru a combate astenia de primavara:

Alimentatia

Este bine sa consumi cat mai multe legume proaspete, deoarece sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului.

Verdeturile de sezon (salata verde, urzicile si spanacul) fac minuni in tratarea asteniei. Alte alimente utile in astenia de primavara sunt fructele cu un continut bogat in vitamina C, precum merele si citricele. De asemenea, macesele contribuie la reducerea starilor de oboseala cronica.

Odihna

In timpul somnului, organismul se reface si acumuleaza energie, fiind important sa dormi cel putin sapte ore pe noapte si sa adormi in fiecare seara la aceeasi ora.

Cura de vitamine si minerale

Daca suferi de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul tau le ia din alimente sa nu fie suficiente. Prin urmare, ai nevoie de suplimente nutritive, care completeaza alimentatia. Astfel, vitaminele A si C cresc rezistenta organismului la infectii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creste rezistenta organismului la infectii si imbunatateste vederea.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Miscarea

Efortul fizic din parc, joggingul, mersul pe jos, exercitiile de fitness sau orice alta miscare ajuta foarte mult la fortificarea organismului si la invingerea asteniei.

Detoxifierea

Realizarea unei detoxificari eficiente a organismului consta intr-o dieta vegetariana bazata pe sucuri si hrana neprelucrata termic, care realizeaza o excelenta revitalizare si remineralizare. Se pot folosi: sucul de orz verde, bogat in vitamine si enzime detoxifiate; pulbere de catina si macese, bogata in minerale; tinctura de rozmarin, cu actiune tonica si reglator asupra sistemului nervos si hepatic; carbunele vegetal, un aspirator si drenor toxinic natural.

Relaxarea

Pentru bai se folosesc numai plantele care contin uleiuri volatile, taninuri, substante cu actiuni emoliente, calmante si dezinfectante. Se pot face bai tonice cu uleiuri esentiale, din muguri de brad, sunatoare, busuioc, salvie, tei, rozmarin, menta, sau levantica.

Daca reusesti sa tii cont de aceste sfaturi, vei avea energie pentru intregul an, vei fi tonica si optimista.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies