Prea putine fibre, lichide si activitate fizica pot cauza constipatie, care provoaca la randul ei balonare.
Ca sa evitati aceste neplaceri, puteti apela la o dieta bogata in fibre, cereale, fructe, legume.
Bananele. Au un continut ridicat de potasiu si vitamina A, ajuta la reglarea cantitatii de apa din corp. In plus, substantele continute de banana ajuta la reducerea stresului. “Mananca banane daca ai diaree”, recomanda nutritionistul Abhay Joshi.
Prunele. “Sunt usor de digerat, deoarece contin fibre, si previn constipatia.
Merele. Este recomandata consumarea unui mar pe stomacul gol pentru a regla tranzitul intestinal. Are cantitati mari de fibre si apa.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Iaurtul.
Ovazul. Cerealele integrale din ovaz sunt foarte bune deoarece dau senzatia de saturatie, in ciuda faptului ca stomacul nu este plin. Fibrele, vitamina A si zincul continut le fac sa fie un adevarat medicament pentru digestie.
Menta.
Ghimbirul. Anihileaza efectele substantelor inflamatorii din organism si are un continut ridicat de vitamina B3. Ceaiul de ghimbir te ajuta atunci cand esti deranjat la stomac.
De asemenea, este indicat sa beti multe lichide si sa faceti sport cel putin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana.
Incetinirea tranzitului intestinal poate semnala si boli grave precum cancerul, in special atunci cand constipatia se instaleaza brusc.
O alta motivatie a starii de balonare poate fi intoleranta la lactoza. Exista situatii in care intoleranta e partiala, iar consumul unui pahar de lapte nu cauzeaza probleme. Daca intoleranta e totala, trebuie evitate produsele lactate pentru a scapa de starile de balonare si disconfort. „Totusi, branzeturile sunt lactate fermentate, care contin o cantitate mai mica de lactoza si nu provoaca reactii neplacute”, mai spune medicul.
Nu mancati pe fuga- Si daca mancati repede, fara sa mestecati suficient, puteti resimti stari de balonare. Sfatul specialistilor este sa stati la masa si sa savurati mancarea. O masa trebuie sa dureze cel putin 30 de minute. „Mai bine nu mancati decat sa mancati pe fuga”, va sfatuieste medicul Cristian Gavrila.
Nu trebuie sa mergeti la masa fara sa simtiti nevoia sau sa mancati mai mult decat puteti. „Tot ce consumam peste starea de satietate nu digeram si se depune ca exces sau reziduu in intestin, ceea ce cauzeaza balonare si crestere in greutate”, adauga medicul. Cu cat mestecati mai mult mancarea, cu atat puteti reduce starea de balonare. Mai mult, studiile arata ca cei care mananca incet consuma si mai putine alimente.
Cei care au boli hepatice, pancreatice sau intestinale pot avea simptome persistente de balonare, chiar daca respecta regulile alimentare, situatie in care trebuie cerut sfatul unui specialist.
Sursa: www.doctorulzilei.ro