Supararile si stresul inamicii tacuti ai sanatatii inimii!

Supararile si stresul inamicii tacuti ai sanatatii inimii!
Supararile si stresul inamicii tacuti ai sanatatii inimii!

Stresul, despartirile, divortul, pierderea cuiva drag, furia ne afecteaza tacut nu numai starea de spirit, optimismul si calitatea vietii dar si buna functionare a inimii

In popor se folosea adesea vorba “s-a imbolnavit de inima rea” pentru a descrie in cuvinte simple modul in care suferinta si indurerarea sunt resimtite in zona inimii. ”Din punct de vedere fizic, emotiile negative activeaza prompt efectul de “raspuns in fata unui atac” in cadrul caruia hormonii de stres – adrenalina si cortizolul – cresc ritmul respiratiei si ritmul cardiac si favorizeaza un impuls de energie necesar reactiei la factorii stresori.

De asemenea, creste presiunea sangelui ca urmare a comprimarii vaselor de sange. Toate aceste schimbari supun inima unui efort suplimentar de face fata schimbarilor resimtite in organism”, explica Monica Burcea, psihoterapeut si trainer formator.

Trei inamici tacuti dar puternici- Psihoterapeutul detaliaza care sunt cele mai periculoase emotii pentru sanatatea inimii:

1. Stresul actioneaza incet dar sigur. Perioadele de stres prelungit si suprasolicitare nervoasa nu ne consuma doar energia psihica ci ne afecteaza si imunitatea, tensiunea arteriala, greutatea sau calitatea somnului.
Desi o cantitate minima de stres este considerata a fi benefica, stresul constant conduce catre pierderea interesului pentru activitati care la un moment dat aduceau placere, deterioreaza relatiile de prietenie sau de cuplu. Se pare insa ca oamenii optimisti fac fata mai bine stresului si asta datorita pozitionarii diferite fata de anumite situatii de viata.

In cazul femeilor este bine sa tinem seama si de faptul ca stresul si supararea pot provoca disparitia menstruatiei.

Absenta ciclului, in astfel de cazuri, poate persista pana la cateva luni, spun specialistii, perioada depinzand de intensitatea stresului. Absenta menstruatiei este o alta cauza de stres si astfel femeia poate intra intru-un cerc vicios al nelinistii si frustrarii.

In astfel de cazuri este important sa fim sinceri cu noi insine si sa intelegem cu adevarat ce ne streseaza, sa identificam corect sursa. Nu tipam la partener pentru ca la serviciu se duce totul de rapa, nu certam copilul pentru ca partenerul nu a facut ceea ce l-am rugat.

In astfel de cazuri nu sunt de vina nici copilul, nici partenerul ci doar senzatia ca situatia scapa de sub control. O astfel de senzatie activeaza in organism acel instinct de pregatire pentru lupta, pentru a rezista in fata provocarilor. Pentru o persoana care sufera deja de hipertensiune arteriala sau are antecedente legate de afectiuni ale miocardului, astfel de situatii sunt foarte nocive.

2. Emotiile negative: furia, invidia, tristetea, nedreptatea, gelozia, nesiguranta sunt instrumente care manevrate constructiv, ne ajuta sa ne eliberam, sa ne reechilibram.
Pe de alta, parte, neexprimate sau ascunse sub covor, aceste trairi ne pot afecta serios sanatatea. Activand sistemul nervos simpatic, astfel de emotii favorizeaza cresterea ritmului cardiac, presiunea sangvina, mentinand organismul in stare de alerta. Fiecare tip de emotie negativa predispune la o anume reactie comportamentala: frica si dezgustul determina indepartarea de o amenintare, dispretul si mania duc la atac sau opozitie, rusinea – la retragere sociala, iar tristetea se asociaza cu abandonarea scopurilor.


3. Pierderile emotionale: separarile, divortul, pierederea unei persoane dragi sunt printre cele mai grele incercari. Indignarea, refuzul, furia neputincioasa sau culpabilizarea sunt trairi ce preced astfel de evenimente iar senzatia este una de sufocare, de incapacitate de a vedea o iesire. Toate aceste stari sunt inamici directi ai sanatatii si, in special, ai inimii. Depresia ce se poate instala adesea dupa astfel de evenimente trebuie abordata cu multa atentie si este recomandat sa cerem ajutorul unui psihoterapeut.
Cercetarile arata ca in cazul unui divort este necesar un intreval de unul pana la trei ani pentru reechilibrarea emotionala.
O alta emotie negativa de luat in seama este dependenta. Daca efectele adictiilor de tutun, alcool, droguri sunt deja cunoscute, dependenta emotionala naste agresivitate interioara iar relatia de cuplu poate fi afectata in timp. O persoana dependenta emotional va avea constant stari de frica, de panica datorate angoasei de pierdere a partenerului iar eforturile constate de multumire a acestuia vor genera frustrare si oboseala.

Cum ne putem ajuta inima?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Evitarea exceselor (alcool, tutun, dulciuri, mese copioase) -  ”Dincolo de beneficiile fizice, exista si beneficii psihologice ale reechilibrarii stilului de viata. Excesele sunt de obicei modalitati de eschiva, de aparare in fata constientizarii unor aspecte din viata noastra cu care nu ne simtim pregatiti sa ne confruntam. Pe termen lung insa, excesele se pot transforma in obisnuinte sau chiar in dependente”, a adaugat Monica Burcea.

Timpul petrecut in aer liber este un medicament bun pentru psihic- Reconectarea cu natura, in orce forma alegeti sa o practicati (plimbari in parc, pescuit, drumetii, plaja, picnic) este o modalitate excelenta de recreere si eliberare de stres. Aerul curat, sunetele naturii, lumina soarelui sunt “medicamente” naturiste care ne rasfata inima.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Legaturile de calitate- Se spune ca prietenii e mai bine sa fie putini si buni decat multi dar indepartati. Relatiile bazate pe sinceritate, respect, oamenii cu care va simtiti pe aceeasi lungime de unda aduc un plus de calitate vietii. ”Pastrati in jurul vostru acele persoane care va incarca de energie, cu care va simtiti in largul vostru si eliberati legaturile cu oamenii toxici, pesimisti care va devitalizeaza”, va sfatuieste psihoterapeutul Monica Burcea.

Iertarea este unul dintre cele mai bune pansamente pentru inima- ”Adesea purtam in suflet suparari sau nedreptati determinate de comportamentul unor persoane dragi de la care am avut asteptari. Toate acestea nu fac decat sa ne ingreuneze functionarea psihica si capacitatea de a ne bucura de viata. Sunt momente in care pur si simplu trebuie sa mergem mai departe altfel riscam sa “caram” in suflet poveri ce nu-si mai au rostul”, a completat expertul.

Gandirea pozitiva – un remediu?- Din ce in ce mai mult se vorbeste in zilele noastre despre gandirea pozitiva, despre atitudinea optimista si efectele nebanuite ale acestora asupra sanatatii fizice. Unele persoane imbratiseaza acest mod de viata, altele, dimpotriva, neaga ca toate acestea ar putea avea vreun efect palpabil. Ultimele cerecetari demonstreza stiintific faptul ca optimistii traiesc mai mult, se vindeca mai usor si au o durata de viata mai mare decat oamenii care vad mai degraba jumatatea goala a paharului.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Nur Fettahoğlu, care dă viață personajului Özge în serialul Inimă rebelă, pasiune nebănuită! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță dincolo de platourile de filmare

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies