In ziua de 20 decembrie are loc traditionala taiere a porcilor, ritual incarcat de semnificatii deosebite.
Exista superstitia ca, pe 20 decembrie, femeile insarcinate sa nu lucreze, deoarece pot naste copii infirmi.
Singura activitate permisa in aceasta zi este taierea porcului. Se spune ca cei care nu tin cont de aceasta zi sunt pedepsiti aspru de cea care patroneaza ziua: Inatoarea- o femeie batrana, lacoma si urata. Conform credintei populare, ea le ispiteste pe femei sa lucreze, dupa care le opareste.
De exemplu, din batrani se pastreaza traditia ca, la taierea porcului, cei care sunt milosi din fire sa nu stea in apropiere. Se crede ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea nu va mai fi buna.
De Ignat, femeile piseaza grau ca sa aiba pana la Craciun. Fac un fel de turte, numite „carpele Domnului Hristos“, pe care le mananca in Ajunul Craciunului cu miere si nuci.
Pentru sporul casei si pentru sanatate, din batrani s-au impamantenit cateva obiceiuri. De Igant, oamenii de la sate nu muncesc pentru a avea noroc la pasari. Cand se taie porcul, sangele amestecat cu faina, se mananca. Se crede astfel ca bolnavii se insanatosesc. Tot cu sange se insemneaza copiii pe frunte, ca sa fie rumeni si sanatosi.
Sursa, sursa foto: Adevarul
Exista superstitia ca, pe 20 decembrie, femeile insarcinate sa nu lucreze, deoarece pot naste copii infirmi.
Singura activitate permisa in aceasta zi este taierea porcului. Se spune ca cei care nu tin cont de aceasta zi sunt pedepsiti aspru de cea care patroneaza ziua: Inatoarea- o femeie batrana, lacoma si urata. Conform credintei populare, ea le ispiteste pe femei sa lucreze, dupa care le opareste.
exemplu, din batrani se pastreaza traditia ca, la taierea porcului, cei care sunt milosi din fire sa nu stea in apropiere. Se crede ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea nu va mai fi buna.
De Ignat, femeile piseaza grau ca sa aiba pana la Craciun.
Fac un fel de turte, numite „carpele Domnului Hristos“, pe care le mananca in Ajunul Craciunului cu miere si nuci. Pentru sporul casei si pentru sanatate, din batrani s-au impamantenit cateva obiceiuri. De Igant, oamenii de la sate nu muncesc pentru a avea noroc la pasari. Cand se taie porcul, sangele amestecat cu faina, se mananca. Se crede astfel ca bolnavii se insanatosesc. Tot cu sange se insemneaza copiii pe frunte, ca sa fie rumeni si sanatosi.