Pe 6 ianuarie, creştinii ortdocşi serbează Boboteaza. Conform simbolisticii biblice, Boboteaza marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan. Episodul este asociat cu prima împrejurare în care se revelează Treimea divină.
Fiul este botezat în prezenţa Sfântului Duh reprezentat de un porumbel. Iar în văzduh, Tatăl ceresc veghează asupra procesiunii. Mitică rămâne imaginea celui care va deveni Ioan Botezătorul, care se face remarcat prin modestia şi umilinţa cu care săvârşeşte botezul.
În conştiinţa populară românească, Boboteaza ocupă un loc aparte. Astfel s-au născut numeroase tradiţii şi obiceiuri.
Aghiasma Mare sau apa Sfintita de Boboteaza. Cum se ia si ce putere are
Numărul de tradiţii şi obiceiuri ce înconjoară această mare zi din calendar este proporţional cu cel al superstiţiilor legate
Ce nu ai voie să faci de Boboteaza?
1. Cea mai importantă regulă este că de Bobotează nu se spală rufe. În tradiţia creştin-ortodoxă, în această zi, toate apele sunt sfinţite. De aceea, apa nu poate fi folosită la spălatul hainelor şi apoi aruncată.
2. Boboteaza interzice certurile. Fiind zi de mare bucurie, obiceiul impune o atmosferă placută şi armonioasă în orice locuinţă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Calendar 2017: Cand pica zilele libere, Pastele si cand nu se fac nunti!
3. De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte.
Aşa cum nici înainte de Revelion nu este recomandat să fie împrumutate lucruri pentru că obiceiul se va păstra tot restul anului nou. Aceeaşi regulă funcţioneaza şi pentru Bobotează.