Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători din luna ianuarie. Însă știați de ce nu este bine să vă spălați pe cap, în această zi?
Aflați din rândurile următoare care este motivul pentru care nu este bine să te speli pe cap, de Bobotează. În plus, descoperiți și care sunt alte superstiții de care ar trebui să țineți cont în această zi de sărbătoare.
De ce nu e bine să te speli pe cap de Bobotează
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții sfințesc apa, astfel, se spune că persoana care se stropește sau se îmbăiază în apa sfințită va fi protejat de boli întregul an.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Alte superstiții de Bobotează
- Nu este permis să uscați hainele în ziua Botezului Domnului, deoarece diavolii se ascund sub ele. Se spune că 2 săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli rufele sau cămășile în pârâuri, deoarece diavolii se agață de ele.
- În plus, se spune că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor căsători în acel an.
- Agheasma care este luată de preot în ziua de Bobotează ajută la curățarea gospodăriei, precum și la favorizarea recoltelor bogate.
- Se spune că dacă în ziua de Bobotează, plouă, urmează o iarnă lungă, iar vremea bună promite o vară minunată. Dacă bate crivățul, înseamnă că vor fi roade bogate, iar apa care curge din streașină înseamnă că se vă produce vin bun.
-
Fetele care doresc să își viseze ursitul trebuie să „fure” sau să primească un firicel de busuioc sfințit de la preot. Se spune că dacă îl țin în sân sau îl pun sub perna înainte de a adormi, vor vedea în vis pe cel cu care vor fi căsătorite. În unele regiuni ale țării, se spune că fetele trebuie să mănânce o turtă frământată cu 9 degete din 8 linguri de făină și o lingură de sare pentru a-și visa alesul. De asemenea, trebuie să-și lege un fir roşu de mătase pe inelar.
-
Când se întâmplă pe 6 ianuarie, Botezul Domnului, cunoscut și sub numele de Bobotează, și pe 7 ianuarie, ziua Sfanțului Prooroc Ioan Botezatorul și Inaintemergatorul Domnului, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
-
Motivele pentru care românii sărbătoresc ziua de Bobotează sunt specifice sărbătorilor de Crăciun. Prin urmare, în unele locuri se colindă, se prind și se fac farmecele și descântecele și se fac prorociri despre noul an.
-
Un alt obicei este iordanitul femeilor. În trecut, femeile din anumite zone se adunau acasă la o persoană, ducând alimente și băuturi. Toată noaptea jucau și cântau după ce serveau masa. În timpul zilei, ieșeau totuși pe stradă pentru a ridica bărbații care apar întâmplător. Udarea cu apa din fântână sau dintr-un rău a ajutat tinerele să intre în rândul femeilor căsătorite în unele regiuni.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.