Superstiții de Bobotează 2024. De ce nu trebuie să te speli pe cap în această zi

superstitii de boboteaza
Superstiții de Bobotează

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători din luna ianuarie. Însă știați de ce nu este bine să vă spălați pe cap, în această zi?

Aflați din rândurile următoare care este motivul pentru care nu este bine să te speli pe cap, de Bobotează. În plus, descoperiți și care sunt alte superstiții de care ar trebui să țineți cont în această zi de sărbătoare.

 

De ce nu e bine să te speli pe cap de Bobotează

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții sfințesc apa, astfel, se spune că persoana care se stropește sau se îmbăiază în apa sfințită va fi protejat de boli întregul an.

Cu toate acestea, chiar dacă stropirea cu agheasmă este permisă, nu ar trebui ca astăzi, în această importantă zi de sărbătoare, să ne spălăm pe cap sau să spălam haine, pentru că nu vom face nimic decât să “spurcăm” apele. Prin urmare, ținând cont că apa sfințită are puteri miraculoase, nu se spală nici rufe, fiind chiar dăunător să te speli și pe cap. În caz contrar, vei avea dureri de cap tot anul, motiv pentru care, indiferent de zona în care vă aflați, ar trebui să respectați aceste tradiții din această mare sărbătoare.

Citește și: Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2024. Descoperă cele mai apreciate bucate care împodobesc masa de sărbătoare!

boboteaza 2024

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citește și: Horoscop Capricorn 2024: Pe plan personal, nativii zodiei Capricorn se vor bucura din ce în ce mai mult de prezența partenerului de viață!

Alte superstiții de Bobotează

  • Nu este permis să uscați hainele în ziua Botezului Domnului, deoarece diavolii se ascund sub ele. Se spune că 2 săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli rufele sau cămășile în pârâuri, deoarece diavolii se agață de ele.
  • În plus, se spune că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor căsători în acel an.
  • Agheasma care este luată de preot în ziua de Bobotează ajută la curățarea gospodăriei, precum și la favorizarea recoltelor bogate.
  • Se spune că dacă în ziua de Bobotează, plouă, urmează o iarnă lungă, iar vremea bună promite o vară minunată. Dacă bate crivățul, înseamnă că vor fi roade bogate, iar apa care curge din streașină înseamnă că se vă produce vin bun.

boboteaza traditii
Superstiții de Bobotează[Sursa foto: freepik]

  • Fetele care doresc să își viseze ursitul trebuie să „fure” sau să primească un firicel de busuioc sfințit de la preot. Se spune că dacă îl țin în sân sau îl pun sub perna înainte de a adormi, vor vedea în vis pe cel cu care vor fi căsătorite. În unele regiuni ale țării, se spune că fetele trebuie să mănânce o turtă frământată cu 9 degete din 8 linguri de făină și o lingură de sare pentru a-și visa alesul. De asemenea, trebuie să-și lege un fir roşu de mătase pe inelar.

  • Când se întâmplă pe 6 ianuarie, Botezul Domnului, cunoscut și sub numele de Bobotează, și pe 7 ianuarie, ziua Sfanțului Prooroc Ioan Botezatorul și Inaintemergatorul Domnului, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

    Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

    Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

  • Motivele pentru care românii sărbătoresc ziua de Bobotează  sunt specifice sărbătorilor de Crăciun. Prin urmare, în unele locuri se colindă, se prind și se fac farmecele și descântecele și se fac prorociri despre noul an.

  • Un alt obicei este iordanitul femeilor. În trecut, femeile din anumite zone se adunau acasă la o persoană, ducând alimente și băuturi. Toată noaptea jucau și cântau după ce serveau masa. În timpul zilei, ieșeau totuși pe stradă pentru a ridica bărbații care apar întâmplător. Udarea cu apa din fântână sau dintr-un rău a ajutat tinerele să intre în rândul femeilor căsătorite în unele regiuni.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

de ce nu trebuie sa te speli pe cap de boboteaza
Superstiții de Bobotează[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Horoscop Capricorn 2024: Pe plan personal, nativii zodiei Capricorn se vor bucura din ce în ce mai mult de prezența partenerului de viață!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies