Sfântul Nicolae este sărbătorit de creştini în fiecare an pe data de 6 decembrie. În multe locuri din ţară s-au păstrat şi astăzi tradiţiile, obiceiurile şi superstiţiile de Sfântul Nicolae.
Potrivit tradiţiei, în seara de 5 decembrie toţi copiii îl aşteaptă pe Moş Nicolae, care le va lăsa daruri în ghetuţe. Potrivit tradiţiei, copiii cuminţi primesc daruri, iar cei care au fost neascultători pe timpul anului primesc câte o nuieluşă pentru a-i atenţiona să fie cuminţi.
Superstiţii de Moş Nicolae
În data de 6 decembrie este obligatoriu să ningă, deoarece tradiţia spune că Moşul îşi în această zi îşi scutură barba şi astfel începe să ningă.
În alte regiuni din ţară, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele şi petrecerea începe, astfel mai devreme.
Superstiţii de Moş Nicolae în lume
În Germania, Moş Nicolae, care este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână.
Copiii din Franţa, în ajun, lasă pentru Moş Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru.
Dacă Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustră pe copiii care n-au fost cuminţi, cu o nuieluşă.