Consumul regulat de suplimente care contin soia ar putea provoca schimbari genetice ingrijoratoare in cazul femeilor care sufera de cancer la san, arata noile studii.
In cadrul studiului au participat 140 de femei diagnosticate cu cancer mamar. Jumatate dintre acestea au consumat pudra de proteine din soia iar celeilalte jumatati i-a fost administrat placebo, cu 30 de zile inaintea operatiei de extirpare a tumorii canceroase.
Cercetatorii au comparat tesutul tumorilor inainte si dupa operatie si au gasit modificari in ceea ce priveste anumite gene care determina dezvoltarea celulelor in cazul femeilor care au consumat suplimentele din soia.
Specialistii au ajuns la concluzia ca aceste gene ar putea accelera progresia cancerului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
“Aceste date ridica semne de intrebare ingrijoratoare datorita faptului ca soia ar putea avea un efect stimulant asupra tumorilor canceroase la anumite femei” spun cercetatorii.
Cu toate acestea, specialistii nu stiu daca aceste modificari de gene sunt reversibile.
“Nu stim cu certitudine care sunt consecinetele consumului pentru o perioada mai lunga de timp de soia asupra cancerului de san” au mai adaugat acestia.
Sursa www.huffingtonpost.com