Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 august

taierea capului sfantului ioan botezatorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna august, este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Însă știați ce le este interzis femeilor să facă astăzi?

Aflați în rândurile următoare, când are loc mai exact sunt la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în acest an. În plus, descoperiți și ce le este interzis femeilor să facă astăzi, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care ar trebui să le respectăm. 

  

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023  

Ultima, dar nu cea din urmă sărbătoare cu cruce roșie, din calendarul creștin ortodox al lunii august, este Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Aceasta este ziua în care, se încheie anul bisericesc, odată cu prăznuirea acestei mari sărbători, iar de la data de 1 septembrie, va începe un alt nou an bisericesc. 

Astfel, pe data de 29 august are loc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare prăznuită într-o zi de marți, în care se ține post, iar rugăciuni le dăinuie în fiecare lăcaș, dar și gospodărie. Conform calendarului creștin ortodox, această mare sărbătoare însemnată cu cruce roșie, este asemănată cu Vinerea Mare, fiind rememorat sacrificiul Sfântului Ioan, pentru credință.    

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

sarbatori cu cruce rosie august
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]
  

 

Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 august 

  • În această zi, se pare că femeile sunt cele cărora, le este interzis ca în această zi sfântă să uite să meargă la biserică, pentru a sfinții mere, pere, castraveți dar și struguri. Toate acestea, alături de alte bucate, urmează să fie împărțite, tot de către femei, pentru cei care nu se mai afla printre noi. În plus, nu trebuie să uităm nici de faptul că aceste pachete trebuie să conțină pâine caldă, de preferat făcută în casă de acestea, pentru a se asigura că vor aduce în familie, bunăstarea, liniștea, dar și sporul, toate acestea ajutându-le și la restul activităților pe care le au în plan, până la finalul acestui an. 
  • Tot femeile sunt cele care astăzi le este interzis să folosească cuțitul pentru a tăia pâinea, aceasta putând să fie ruptă doar cu mâna, pe întreaga durată a zilei neputând să folosească cuțitul, nici atunci când își doresc să taie diverse fructe sau legume, în special cele care au o formă rotundă, conform unei alte tradiții. 
  • Bineînțeles că nici în această zi, exact ca în orice altă sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox, femeile nu trebuie să spele, coasă, măture, se facă treabă în gospodărie, și tot felul de astfel de munci, pentru că în caz contrar, vor atrage doar pagubă și boli. 
  • În plus, conform unui alt obicei, se pare că astăzi este interzis ca acestea să se căsătorească sau să facă un botez. 
  • De asemenea, astăzi nu trebuie să ureze ”La mulți ani!”, nimănui. 

traditii si obiceiuri 29 august
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Când se spune "La mulți ani" de Sfânta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri care trebuie sa fie respectate în această zi  

  • Așa cum femeile nu trebuie să taie sub nici o formă legume, fructe sau pâine, cu cuțitul astăzi, se pare că nici restul persoanelor nu au voie să consume varză, dat fiind faptul că, conform unei tradiții mai vechi, Sfântului Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat, sau vin roșu, aceasta fiind băutura care se consideră a fi sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi. 
  • În această zi este bine să postești în mod normal, sau chiar post negru, iar în cazul în care totuși se mănâncă, ar trebui să se consume doar turtă de mălai sau grâu, însă cu o seară înainte, este exclus consumul alimentelor, fiind permis să se bea doar apă. Astfel, conform acestui obicei, sănătatea va fi lungă de durată, iar păcatele se vor ierta, indiferent de care au fost acestea. 

taierea capului sfantului ioan botezatorul 2023
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Când se spune "La mulți ani" de Sfânta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies