Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. De ce nu trebuie să taie femeile astăzi, cu cuțitul?

taierea capului sfantului ioan botezatorul 2023
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna august, este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Însă știați de ce nu trebuie să taie femeile astăzi, cu cuțitul?

Aflați în rândurile următoare, când are loc mai exact sunt la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în acest an. În plus, descoperiți și de ce nu trebuie sa taie femeile astăzi, cu cuțitul, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care ar trebui să le respectăm.     

      

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023      

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este a treia mare sărbătoare, regăsită în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, a lunii august.

Prăznuirea acestei mari sărbători are loc mai exact pe data de 29 august, zi sfântă care pică în acest an, marți. Se spune că astăzi, creștinii care pot, ar trebui să țină post negru, iar cei care nu pot, aleg totuși să țină post, astfel încât, să se pregătească așa cum se cuvine de marea sărbătoare, care are o mare însemnătate pentru noi. 

În această zi, trebuie să dăinuie rugăciunea indiferent de locul în care ne aflăm, astfel încât sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul să dăinuie atât în gândul nostru, cât și în suflet.

Nu trebuie să uităm să menționăm, și faptul că această mare sărbătoare este deseori asemănată cu Vinerea Mare, fiind rememorat sacrificiul Sfântului Ioan, pentru credință. În plus, pe data de 29 august se încheie totodată și anul bisericesc, urmând ca abia pe data de 1 septembrie să înceapă unul nou. 

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

 

29 august 2023
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 august 2023

 

De ce nu trebuie să taie femeile astăzi, cu cuțitul? 

Una dintre tradițiile regăsite în strânsă legătură cu această sfântă sărbătoare a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, este legată de faptul că femeile, printre altele, nu au voie ca astăzi să folosească cuțitul.

Mai exact, acestora le este interzis să taie fructe, legume, care deține o formă rotundă, dar chiar și pâine. 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Motivul legat de acest obicei, se pare că, constă în faptul că, această formă rotundă, regăsită atât la fructe, legume, cât și pâine, simbolizează forma capului Sfântului Ioan Botezătorul, care a fost tăiat. 

traditii si obiceiuri 29 august
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

 

Alte tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi    

  • Tradițiile și obiceiurile dăinuie, în fiecare zi de sărbătoare cu cruce roșie, în care prăznuim, de această dată, pe data de 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, motiv pentru care, și astăzi, trebuie să mergem la biserică pentru a sfinți, în special, mere, pere, castraveți, dar și struguri, pe lângă alimentele pe care le alegem pentru a le împărții pentru persoanele care au trecut în neființă. Conform obiceiului, în împărtășanie ar trebui ca astăzi să includem și o pâine caldă, obicei în urma căruia ne vom asigura bunăstarea familiei, liniștea, și sporul în casă.   
  • Orice altă mare sărbătoare, astăzi este interzis să spălăm haine, dar și să facem alte treburi gospodărești, pentru a nu atrage asupra noastră pagubă și boli. 
  • Dat fiind faptul că Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, se spune că astăzi ar trebui să ținem post negru. Cu toate acestea, bineînțeles că vor exista persoane, fie că este vorba despre bătrâni sau despre copii, care nu îl vor putea ține, motiv pentru care, fie că este vorba despre aceștia, sau alte persoane, se spune că ar trebui totuși să încercăm să ținem post astăzi, în timpul zilei să consumăm turtă de mălai sau de grâu, iar cu o seară înainte, doar apă. Se spune că așa, vom avea o sănătate de lungă durată, iar păcatele se vor ierta mai ușor. 
  • În plus, se pare că astăzi este interzis să consumăm varză, aceasta fiind asemănată cu faptul că, Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul pe varză de 7 ori, apoi a înviat. De asemenea, este interzis să consumăm și vin roșu, acesta fiind ca sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi.    

taierea capului sfantului ioan botezatorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 29 august

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies