Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

sarbatori cu cruce rosie august
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna august, este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Însă știați daca se spală haine în această zi de sărbătoare?

Aflați în rândurile următoare, când are loc mai exact sunt la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în acest an. În plus, descoperiți și daca se spală haine în această zi de sărbătoare, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care ar trebui să le respectăm.    

     

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023     

Sfântă mare sărbătoare a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul are loc în acest an, într-o zi de marți, mai exact pe data de 29 august, ca în fiecare an.

In această zi, conform tradiției și obiceiurilor creștine, se pare că trebuie să se țină post negru, iar persoanele care totuși nu o pot face, se spune că totuși ar trebui să ținem și un post normal, pentru a se pregăti cum se cuvine de sfânta sărbătoare, însemnată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, de altfel, și ultima cu mare însemnătate din luna august a acestui an. 

Ca în fiecare mare sărbătoare, astăzi nu trebuie să uităm să ne rugăm, fie că o vom face la o biserică, acasă, sau în alte locuri în care ne aflăm, pentru a prăznui sfânta sărbătoare, și în gând, dar și în suflet. În plus, de menționat este faptul că această sărbătoare este cea asemănată cu Vinerea Mare, fiind rememorat sacrificiul Sfântului Ioan, pentru credință. Tot astăzi, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă totodată și ziua în care se încheie anul bisericesc.

Un nou an bisericesc va începe de pe data de 1 septembrie. 

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

taierea capului sfantului ioan botezatorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 29 august

 

Se spală haine în această zi de sărbătoare? 

Exact așa cum am menționat anterior, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, însemnată fiind cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ale anului, dar și ale lunii august. Așadar, cu alte cuvinte, se pare că astăzi, conform tradiției și obiceiurilor, dar și ca semn de prețuire cuvenită acestei mari sărbători, este interzis să spălăm haine. 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

În plus, pe lângă faptul că nu avem voie să spălăm haine astăzi, dat fiind faptul că se face și pomenire, pentru persoanele trecute în neființă, este interzis și să facem

alte treburi în gospodărie, pentru a nu risca, ca paguba și bolile să se abată asupra noastră. 

traditii si obiceiuri 29 august
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

 

Alte tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi   

  • De Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul nu trebuie să uităm să ținem cont de tradițiile și obiceiurile vechi, unul din acestea fiind și cel în care trebuie să mergem la biserică, pentru a sfinți anumite alimente, mai exact, printre acestea aflându-se și mere, pere, castraveți, dar și struguri, alimente pe care, alături de alte bucate preparate în gospodărie, urmează a fi date de pomană, pentru cei care nu se mai afla printre noi. În această pomană, conform tradiției, ar trebui să fie inclusă și o pâine caldă virgula astfel asigurându ne de bunăstarea familiei, liniștea și sporul în casă.  
  • În plus, deși pot exista nenumărate persoane care nu au auzit încă de acest obicei, se pare că astăzi nu avem voie să tăiem pâinea, sau fructe și legume care au formă rotundă, cu cuțitul. 
  • Postul nu ar trebui să lipsească din această importantă zi, marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, nenumărați creștini reușind să țină post negru. Cu toate acestea, în cazul în care nu toată lumea va reuși, se recomandă ca măcar în această zi să se țină post normal, iar dacă totuși se va consuma un aliment, acesta să fie turta de mălai sau de grâu, cu o seară înainte consumându-se doar apă. Astfel, conform tradiției, se spune că vom avea o sănătate de lungă durată, iar păcatele noastre se vor ierta mult mai ușor. 
  • Se recomandă ca astăzi, să nu consumăm nici varza, dar nici să bem vin roșu, tocmai pentru că, conform tradițiilor vechi, se pare că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat, iar vinul roșu reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi.   

taierea capului sfantului ioan botezatorul 2023
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 august 2023

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies