Tăierile de formă sunt lucrări importante în plantațiile de pomi fructiferi și sunt mai mult decât necesare pentru a obține o producție de calitate a fructelor.
Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară? Tăierile de formă sunt lucrări importante în plantațiile de pomi fructiferi și sunt mai mult decât necesare pentru a obține o producție de calitate a fructelor.
Citeste si: Când se plantează pomii fructiferi? Află totul aici!
Astfel, tăierile fac parte din lucrările cu caracter obligatoriu, al căror scop este corectarea creșterii pomilor fructiferi, astfel încât resursele naturale alocate pomilor să fie cât mai bine valorizate.
Pentru cei care se află la început de drum și vor să cunoască mai multe informații în acest sens, dar și pentru cei cu experiență care doresc să își lărgească plaja de informații, am pregătit un articol care răspunde tuturor întrebărilor care ar putea apărea în legătură cu această lucrare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Tăierea pomilor fructiferi presupune în mod esențial scurtarea unor ramuri sau chiar îndepărtarea completă a acestora prin taiere. Toaletarea se realizează anual și poate avea diferite obiective. Printre acestea se numără tăierile de forma, tăierile de regenerare a plantei, precum și tăierile de rodire, pentru o producție cât mai numeroasă de fructe.
Pentru a realiza toaletarea pomilor fructiferi, se folosește o foarfecă de grădină sau chiar un fierăstrău special dedicat pomiculturii. Atfel, toaletarea înseamnă îndepărtarea unor părti verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar tăierea unei ramuri în totalitate.
De ce este necesară această procedură
Motivul principal pentru care se realizează toaletarea pomilor fructiferi este legat de valorificarea luminii.
Odată ce ramurile au fost rărite, lumina ajunge mai ușor la mugurii pomilor fructiferi și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor.Citeste si: Pregătește-ți casa cu florile de toamnă! Află totul despre crin!
Un alt motiv de toaletare este legat de regenerarea plantei, prin tăierea lăstarilor bătrâni, astfel încât resursele de apă și lumină și substanțe nutritive să ajungă exclusiv la lăstarii tineri.
Încă un motiv de toaletare este legat de stoparea îmbolnăvirilor, prin îndepărtarea lăstarilor bolnavi și pentru corecția ramurilor.
Ca perioada de realizare a procedurii, toaletarea pomilor fructiferi trebuie realizată primăvara devreme și toamna, când aceștia se află în repaus vegetativ.