Există țări în care și femeile sunt obligate să facă armata. Noi vă spunem cum arată viața lor și de ce guvernul a luat această decizie.
În 2020, există destul de multe țări în care armata este în continuare obligatorie. În cele mai multe dintre acestea, doar bărbații trebuie să facă stagiul militar. Totuși, sunt și state în care și femeile au această obligație.
Țările care obligă femeile să facă armata
Țara care are cele mai multe femei înrolate în armată este, de departe, Israelul. Explicația este una logică: în acest stat, și reprezentantele sexului frumos trebuie să facă obligatoriu stagiul militar, de la vârsta de 18 ani.
Pentru bărbații din Israel, stagiul militar durează 3 ani, în timp ce femeile trebuie să facă armata pe o perioadă de aproximativ doi ani. Sunt scutiți de la această responsabilitate doar cetățenii care au probleme medicale, imigranții, dar și unii oameni care fac parte din grupări religioase.
De asemenea, sportivii de performanță au dreptul la un stagiu militar mai scurt.
O altă țară în care armata este obligatorie și pentru femei este Coreea de Nord.
Aici există însă diferențe mai mari între bărbați și femei. Astfel, stagiul militar pentru bărbați este de 10 ani, în timp ce reprezentantele sexului frumos sunt recrutate după ce termină liceul și până împlinesc vârsta de 23 de ani.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Guvernul a luat această măsură în speranța că va întări forțele armate ale țării.
În Coreea de Nord, personalul militar implică peste 6 milioane de oameni. Femeile trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 1.42 de metri, iar recrutările se fac în aprilie și în august.Există și o țară europeană care le obligă pe femei să facă stagiul militar. Este vorba despre Norvegia, care a devenit primul stat membru NATO care aplică această regulă.
"Drepturile și obligațiile trebuie să fie la fel pentru toți.
Astfel, toate femeile cu vârsta între 19 și 44 de ani au fost obligate să se înroleze.
Topul țărilor cu cele mai multe femei în armată
Israelul conduce detașat acest top, dar sunt și alte țări care au un procent semnificativ de femei care activează în armată.
20% din personalul militar este alcătuit din reprezentantele sexului frumos în Ungaria. Podiumul este completat de Franța. Din cei peste 200.000 de soldați, aproximativ 32.000 sunt femei. Asta înseamnă un procent de 15%. Ce-i drept, jumătate dintre acestea lucrează în sectorul medical al armatei.
Statele Unite ale Americii vin tare din urmă. Un procent de 14,6% din armată este reprezentat de femei. Până în anul 1948, reprezentantele sexului frumos nu aveau voie să se înroleze, decât pe timp de război. Și Australia stă bine la acest capitol, cu un procent de 12,1% femei angajate în armată.
Iată mai jos lista cu toate țările în care armata este obligatorie:
- Armenia
- Austria
- Azerbaidjan
- Algeria
- Angola
- Belarus
- Brazilia
- Bolivia
- Benin
- Cipru
- Columbia
- Coreea de Sud
- Coreea de Nord
- Cambodgia
- Cuba
- Ciad
- Coasta de Fildeș
- Danemarca
- Elveția
- Eritreea
- Estonia
- Egipt
- Emiratele Arabe Unite
- Finlanda
- Grecia
- Georgia
- Guatemala
- Guineea
- Israel
- Iran
- Kazahstan
- Kuweit
- Lituania
- Laos
- Libia
- Mongolia
- Maroc
- Mexic
- Mauritania
- Mali
- Mozambic
- Norvegia
- Nigeria
- Paraguay
- Rusia
- Republica Moldova
- Siria
- Suedia
- Senegal
- Singapore
- Somalia
- Sudan
- Turcia
- Taiwan
- Tunisia
- Thailanda
- Turkmenistan
- Togo
- Ucraina
- Uzbekistan
- Qatar
- Yemen
În România, s-a renunțat la stagiul militar obligatoriu începând din 2006.