Tarta cu mere caramelizate este un desert pe care il facea orice bunica, mai ales toamna. Este foarte simplu, dar si delicios de te lingi pe degete.
Timp de pregatire: 50 minute
Numar de portii: 10
Ingrediente:
► 8 oua
► 9 linguri de zahar
► 2 linguri de ulei
► 9 linguri de faina
► 1 kg de mere
► 10 g de unt sau margarina
► o jumatate de cana de zahar care se pune peste mere
► scortisoara
► 2 plicuri de zahar vanilat sau o jumatate de fiola de
► coaja unei lamai
► zahar pudra
Mod de preparare:
Blatul: se separa albusurile de galbenusuri. Peste albusuri se pune un praf de sare si, apoi, se bat bine cu mixerul. Cand se omogenizeaza se pun treptat 9 linguri de zahar. Apoi, peste albusuri se pun galbenusurile (acestea trebuie omogenizate cu o lingura inainte), 2 linguri de ulei, zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se rade coaja de lamaie.
Merele: se curata de coaja si se taie felii (ca cele de portocala). Cu ajutorul untului ungem tava (ar fi indicat sa se tapeteze tava cu hartie de copt), se pun merele, scortisoara, apoi jumatatea de cana de zahar astfel incat sa acoperim merele. Se baga in cuptorul incalzit cu ceva timp inainte.
Cand merele se inmoaie si zaharul se caramelizeaza se adauga aluatul de blat peste ele si se lasa la copt 30-40 de minute. Dupa acest timp se scoate prajitura si se rastoarna pe o tava cu merele in sus. Dupa ce s-a racit presarati un strat de zahar pudra.
Tips:
► Tarta poate fi imbracata in frisca.
► Pentru a fi sigure ca blatul s-a copt, intepati-l cu o scobitoare in mijloc si daca aceasta va fi uscata, atunci tarta e gata.
Pofta buna!
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro