Află din rândurile de mai jos cum să pui varza la murat!
Murarea verzei este un proces care a fost folosit de-a lungul timpului de gospodine pentru conservarea acestei legume. Află din rândurile de mai jos care este temperatura optimă pentru murarea verzei!
Temperatura optimă la care se pune varza la murat
Citește și: Câtă sare se pune la varza murată. Secretul gospodinelor pentru un gust perfect
Temperatura este unul dintre cei mai importanți factori în procesul de murare a verzei. La o temperatură prea ridicată, murarea poate avea loc prea repede, iar varza va deveni mult prea moale și neplăcută la gust. La temperaturi prea scăzute, procesul se desfășoară mult prea încet, iar în acest sens își pot face apariția bacterii nedorite sau varza va avea o textură prea dură.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dacă gospodinele vor o murare rapidă a verzei, temperatura de 25 de grade Celsius este una dintre cele mai potrivite. La această temperatură, bacteriile lactice se înmulțesc rapid și varza începe să fermenteze intens. În aproximativ șapte zile, varza va fi deja acră și gata de consum.
Cu toate astea, dacă se va mura la temperaturi ridicate, varza își poate pierde fermitatea verzei și gustul dorit.Însă, dacă doamnele preferă o varză mai crocantă și bine fermentată, este posibil să fie nevoite să opteze pentru o temperatură mai scăzută. Astfel, temperatura optimă pentru murarea verzei este de aproximativ 18 grade Celsius. La această temperatură, murarea se desfășoară în mod controlat și constant, iar varza devine acră după aproximativ 21 de zile sau trei săptămâni.
De asemenea, această temperatură asigură o fermentare lentă, care favorizează dezvoltarea completă a gustului și menținerea texturii crocante a verzei. Fermentarea controlată la 18 grade Celsius reduce riscul de apariție a bacteriilor nedorite și previne degradarea rapidă a verzei.
Rețeta de varză murată
Ingrediente:
- 14 verze albe de mărime medie
- 45 de linguri sare grunjoasă mare
- 5 crenguțe uscate de mărar
- 10 crenguțe de cimbru
- 4 rădăcini de hrean
Mod de preparare:
- Primul pas este sa alegi verze potrivite, ferme și sănătoase. Îndepărtează frunzele exterioare care sunt deteriorate sau murdare. Taie un con mic la baza cotorului pentru a permite sării să pătrundă mai bine în frunze. Dacă verzele sunt foarte mari, poți să le tai în jumătăți sau sferturi, pentru a se mura mai ușor și mai uniform. Umple craterul cu sare. Repetă acest proces pentru fiecare varză, notând câte linguri de sare ai folosit.
- Al doilea pas este sa cureți hreanul de coajă. Apoi, taie-l în jumătăți pe lungime.
- În al treilea începe prin a adăuga un strat de mărar proaspăt pe fundul butoiului. Adaugă câteva bucăți de hrean.
- În al patrulea pas așează verzele în butoi cu cotorul în sus, având grijă să nu curgă sarea din interior. Între rândurile de varză, adaugă câteva bucăți de hrean și crenguțe de cimbru.
- În al cincilea pas completează cu hreanul rămas și mărar.
- În al șaselea pas lasă varza să stea la temperatura camerei timp de 24 de ore. După 24 de ore, umple butoiul cu apă și notează câți litri ai folosit. Adaugă sare în apă astfel încât să obții o concentrație de 1 lingură plină de sare pentru fiecare litru de apă. Dacă ai folosit mai puțină sare, completează până ajungi la cantitatea optimă.
- În al șaptelea pas pune o farfurie mică sau o greutate deasupra ingredientelor pentru a le menține sub apă. În primele zile, pritocește varza zilnic, folosind un furtun pentru a sufla aer în saramură. Aceasta va accelera procesul de fermentare.
- După o săptămână, mută butoiul într-un loc răcoros.