Dietele-soc, considerate vreme de multe decenii foarte periculoase pentru organism, ar putea avea totusi o serie de efecte benefice.
In ultimele decenii, atunci cand oamenii doreau sa slabeasca, medicii le recomandau de fiecare data sa faca acest lucru treptat, informeaza MEDIAFAX.
" O scadere rapida in greutate nu va va ajuta sa va mentineti o greutate sanatoasa pe termen lung.
In plus, metoda rapida prezinta riscuri pentru sanatate", se afirma intr-un ghid de recomandari publicat pe site-ul National Health Service din Marea Britanie.
O scadere in greutate mai mare de 1 kilogram pe saptamana a fost asociata cu diverse probleme medicale, precum pietre la vezica biliara (intrucat slabirea rapida perturba balanta de colesterol din organism), malnutritie si oboseala- cauzata de scaderea brusca a aportului caloric.
Dietele-soc reprezinta un inceput benefic- Ingrijorarile din trecut aveau la baza efectele pe care aceste diete le-ar avea asupra organismului.
Reducerea brusca a aportului caloric poate fi benefica, intrucat rezultatele rapide ii motiveaza pe adeptii dietelor-soc. Ele trebuie sa fie tinute insa pentru cel mult 12 saptamani si sub supravegherea unui medic. In aceasta perioada, persoanele care apeleaza la dietele-soc trebuie sa invete noi obiceiuri alimentare si, in principal, sa manance doar cand le este foame, nu pentru a-si satisface nevoia de alinare si consolare.
Nici dietele yo-yo nu sunt "rele" – O ingrijorare constanta a specialistilor referitoare la pierderea rapida in greutate consta in faptul ca aceasta metoda genereaza diete de tip yo-yo – un ciclu de slabire si ingrasare.
Anumiti experti considera ca acest lucru este daunator pentru inima, intrucat o obliga sa faca fata unor schimbari bruste in privinta aportului caloric. Insa nu exista nicio dovada ca dietele-soc si dietele yo-yo pun presiune asupra inimii, afirma Michael Mosley, medic si autor al volumului "The Fast Diet", care promoveaza posturile intermitente. "Ar fi o problema doar daca urmati o dieta fara proteine. In acel caz, corpul vostru va incepe sa canibalizeze muschii, iar inima este un muschi", a adaugat acelasi autor.
Atuci cand sunt reduse caloriile, corpul "crede" ca apare infometarea si actioneaza pentru a stopa pierderea in greutate. Studiile recente au aratat ca atunci cand persoanele obeze tin o dieta, corpurile lor produc in cantitati mari hormonul foamei, grelina si un nivel anormal de mic de hormoni care suprima senzatia de foame.
Anumiti experti recomanda medicamente care reduc apetitul, pentru a mentine pierderea in greutate, dupa ce o persoana a slabit cu ajutorul unor diete.
Infometarea ii ajuta pe diabetici si stimuleaza imunitatea – Pe termen scurt, o reducere calorica drastica poate avea efecte benefice, care merg dincolo de piederea in greutate. Reducerea aportului zilnic la 800 de calorii poate sa vindece diabetul de tipul 2 in doar opt saptamani, afirma profesorul Roy Taylor, director la Newcastle Magnetic Resonance Centre din cadrul Universitatii Newcastle.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro