Terapia cu ape minerale. Afla si tu cat de eficienta este!

Terapia cu ape minerale. Afla si tu cat de eficienta este!

Apele minerale carbogazoase scad tensiunea arteriala, avand efect bun in bolile de inima, apele alcaline au actiune binefacatoare asupra ficatului, iar cele iodurate sunt indicate in bolile de stomac

Apele minerale baute rational au asupra intregului organism un rol protector general. Ele stimuleaza procesele de aparare a organismului, tonificandu-l, facandu-l mai rezistent la diferite agresiuni ale mediului.

Insa, in functie de compozitia lor pot fi folosite si in tratamentul diferitelor afectiuni.

1. CLORUROSODICE- (ape sarate), contin in cantitati variabile clorura de sodiu (sarea de bucatarie). Unele sunt slab concentrate ajungand pana la 10-15 g de sare la litru si sunt folosite mai ales pentru cura interna (ape de baut). Ele usureaza digestia, cresc apetitul, iar daca sunt luate in cantitati mai mari au efect purgativ. Altele, in concentratii mai mari (ajungand pana la 200 g de sare la litru), sunt utilizate numai pentru bai. Toate aceste ape se gasesc la Baile Herculane, Ocna Sibiului, Slanic Moldova, Busteni etc. Se mai folosesc si in reumatismul cronic, guta, obezitate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

2.

IODURATE- pe langa alte saruri care intra in compozitia lor, contin iod in cantitate mai mare. Se gasesc la Malnas si sunt indicate pentru bolile de stomac.

3. SULFUROASE- contin un amestec de saruri. Din compozitia lor nu lipseste sarea de bucatarie, predomina insa hidrogenul sulfurat (gaz urat mirositor). De aceea ele se mai numesc cloruro-sodice sulfuroase. Altele contin hidrogen sulfurat in cantitati mari (peste 1 mg la litru), iar celelalte saruri in cantitati aproape egale, si se numesc ape sulfuroase simple. De regula aceste ape trebuie baute la izvor deoarece in contact cu aerul devin lapoase (depun sulful). Ele nu se gasesc imbuteliate in comert si pot fi folosite la domiciliu doar daca se capteaza direct de la izvor, in sticle de culoare inchisa si se beau in cursul aceleiasi zile sau cel mult a doua zi. Aceste ape sunt indicate in curele de dezintoxicare, ele ajuta sa se elimine ureea, acidul uric.

Sunt folosite si sub forma de bai in anumite boli de piele.

4. SULFATATE- contin cu precadere sulfat de magneziu, de aceea ele se intrebuinteaza in cura interna pentru purgatie, in constipatie cronica, colita cronica spastica etc. si ca diuretice. Tara noastra este foarte bogata in astfel de ape care se gasesc la: Baltatesti, Govora, Olanesti, Ocna Sibiu, Sarata-Monteoru etc.

5. ALCALINE- sau BICARBONATATE sunt bogate in bicarbonati, mai ales bicarbonat de sodiu. Sunt clare, fara miros. Cand pe langa bicarbonat contin si mult bioxid de carbon, au gust piscator, iar cand contin mai multe cloruri sau sulfati au gust sarat. In cura interna se recomanda ca apa sa se bea calduta cand vrem sa obtinem un efect calmant (antispastic). Ele usureaza digestia intestinala, au actiune binefacatoare asupra ficatului, cailor biliare. Se gasesc la Bodoc, Zizin. Apele de la Olanesti, Slanic-Moldova, Malnas, Sarata-Monteoru au efect tonic, binefacator asupra stomacului si intestinului. Acestea contin mai ales bioxid de carbon, bicarbonat de sodiu, cloruri de sodiu. Apele de la Borsec au efecte diuretice.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

EDITORIAL: Orice secundă e prețioasă...

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Sumă exorbitantă cerută de Delia pentru o oră de cântat

Horoscop 26 septembrie 2024. O zodie este într-o stare de spirit mai conflictuală

Rebecca a încălcat regulamentul competiției! Ce decizie va anunța Andreea Mantea: „M-ai mințit și pe mine și pe noi toți”. Aflați ce se va întâmpla cu soarta concurentei în episodul de luni, 23 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

"N-am mai dormit de când s-a întâmplat". Cătălin conducea tramvaiul care l-a ucis pe ofițerul SPP!