Terapia senzorială şi rolul acesteia - cum poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii copilului cu autism sau alte patologii?

Terapia senzorială şi rolul acesteia - cum poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii copilului cu autism sau alte patologii?
Terapia senzorială şi rolul acesteia - cum poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii copilului cu autism sau alte patologii?

Terapia senzorială reprezintă o abordare terapeutică inovatoare ce pune accentul pe stimularea și reglarea simțurilor olfactive, tactile, auditive, vizuale şi gustative. Scopul acestei forme terapeutice este de a îmbunătăți starea emoțională şi comportamentele repetitive ale copiilor care prezintă tulburări de spectru autist, Sindrom Down, tulburări de limbaj, emoţionale sau de învăţare, ADHD, întârziere în dezvoltare, disfuncţii în integrare şi alte afecţiuni ce implică tulburări senzoriale şi senzitive.

Citeşte mai departe acest articol şi vei putea descoperi mai multe informaţii utile despre cum poate contribui această abordare terapeutică la îmbunătăţirea calităţii vieţii micuţului tău.

Iată rolurile pe care le are terapia de integrare senzorială pentru copilul cu autism şi nu numai!

Pentru persoanele atipice, stimulii senzoriali pot fi copleșitori sau dificil de procesat, ceea ce poate duce la dificultăți în comportamentul de zi cu zi și în interacțiunea socială. Astfel că, prin intermediul terapiei senzoriale, orientată către joc, care are rolul de a facilita integrarea şi adaptarea la stimulii vizuali, auditivi, tactili şi nu numai, se va îmbunătăţi capacitatea de a procesa și de a răspunde adecvat la informațiile senzoriale din mediu, în cazul micuţilor cu diferite patologii. Spre exemplu, la centrul specializat, terapie-realm.ro, dedicat în reintegrarea socială a persoanelor atipice şi combaterea stereotipiilor sociale, vei putea să descoperi camere senzoriale special amenajate, ce includ diferiţi stimuli care sunt controlaţi de terapeuţi specializaţi şi multe alte echipamente eficiente. Poţi afla mai multe informaţii utile direct pe site-ul lor.

  • Stimularea dezvoltării abilităţilor sociale, de comunicare şi motorii

De asemenea, pentru copiii cu tulburări de spectru autist, tulburări de atenţie, învăţare sau alte patologii, terapia senzorială poate fi esențială pentru a-i ajuta să își dezvolte abilitățile sociale, de comunicare și motorii. Prin intermediul activităților adaptate nevoilor lor specifice, cât şi a stimulilor potriviţi, copiii pot învăța să îşi autoregleze reacţiile şi să răspundă mai eficient la stimulii senzoriali, ceea ce poate facilita procesul lor de învățare și de integrare socială.

  • Gestionarea tulburărilor senzoriale

Micuţii cu diferite tulburări se pot confrunta inclusiv cu tulburări de sensibilitate senzorială, cum ar fi hiperreactivitatea şi comportamentele provocatoare atunci când sunt expuşi la sunete puternice sau sensibilitatea la anumite texturi sau mirosuri. Cu atât mai mult că, aceste tulburări pot avea efecte semnificative asupra calității vieții și pot duce la anxietate, stres și evitarea anumitor activități sau medii. Terapia senzorială oferă un cadru securizant și suportiv pentru a explora și a gestiona aceste sensibilități, ajutând persoanele atipice să se autoregleze mai repede şi eficient.

  • Dezvoltarea rezilienţei emoţionale

Un alt rol important al terapiei senzoriale este dezvoltarea rezilienței emoționale a persoanelor atipice. Prin învățarea și practicarea tehnicilor de reglare a simțurilor și de gestionare a stresului, copiii cu tulburări de spectru autist şi alte patologii pot dezvolta capacități de adaptare și de rezolvare a problemelor în fața provocărilor vieții. Această abilitate de a face față cu succes situațiilor dificile poate îmbunătăți încrederea în sine.

Aşadar, prin intermediul integrării senzoriale, promovării rezilienței emoționale, favorizării conexiunilor sociale și învăţării, terapia senzorială oferă un cadru securizant și eficient pentru dezvoltarea personală și îmbunătățirea calității vieții a persoanelor atipice, precum copiii cu tulburări de spectru autist şi alte afecţiuni ce presupun tulburări senzoriale.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce sfat le oferă Claudia Pătrășcanu, femeilor de pretutindeni, pentru a se aprecia mai mult? "Doamnelor, iubiți-vă! Faceți ce nu ați făcut pană acum și trăiți fără temeri!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies