Terapiile combinate reduc riscul de recidiva in cazul cancerului mamar

Terapiile combinate reduc riscul de recidiva in cazul cancerului mamar
Terapiile combinate reduc riscul de recidiva in cazul cancerului mamar

Chimioterapia, administrata dupa o interventie chirurgicala in combinatie cu o terapie tintita, poate sa reduca riscul de recidiva pentru un anumit tip de cancer mamar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic ce au fost publicate miercuri, informeaza AFP.

Femeile diagnosticate cu o tumoare canceroasa la nivelul sanilor, de talie mica, dar agresiva (tip HER-2 pozitiv) nu beneficiau pana in prezent de un tratament tintit care sa vizeze o proteina ce favorizeaza multiplicarea celulelor canceroase.

Acest tratament este de obicei administrat pacientelor ale caror tumori s-au raspandit deja in corp si care sunt tratate doar cu chimioterapie intensiva, o forma de tratament care genereaza efecte secundare substantiale.

"Femeile cu mica tumoare mamara de tip HER-2 pozitiv, fara semne de metastaza, prezinta un risc scazut, dar care nu este totusi neglijabil, de a-si vedea cancerul revenind si raspandindu-se, dupa o extirpare a sanului afectat, urmata de chimioterapie", a explicat medicul Eric Winer de la Instititutul de cercetari impotriva cancerului Dana Farber din Boston, principalul autor al acestui studiu, publicat in revista medicala New England Journal of Medicine.

"Acest studiu clinic demonstreaza ca o combinatie intre o chimioterapie de slaba intensitate cu anticorpul Herceptin (pentru a bloca multiplicarea celulelor canceroase, n.r.) reprezinta o abordare standard de ingrijiri medicale, care ar fi recomandabila pentru acest grup de femei", a adaugat el.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Acest test de faza 2 a fost realizat pe un grup de 406 paciente cu tumori mamare canceroase de tip HER-2 pozitiv care aveau diametre mai mici de trei centimetri.

Pacientele au fost tratate dupa extirparea cancerului prin intermediul acelui cocteil de chimioterapie si terapie tintita (Herceptin) timp de 12 saptamani. Dupa aceea, pacientelor le-a fost administrat timp de noua luni doar Herceptin.

Dupa trei ani de la incheierea acestor tratamente combinate, 98,7% dintre participante erau inca in viata si fara urme de cancer in organism, au anuntat oamenii de stiinta.

Potrivit studiilor realizate anterior, rata de supravietuire a pacientelor care sufera de acelasi tip de cancer mamar si fara metastaze, tratate doar prin chimioterapie, este cuprinsa intre 77,1% si 86,4%.

In plus, efectele secundare sunt in general mai slabe in comparatie cu cele generate de tratamentele traditionale bazate pe chimioterapie.

Genentech, o filiala a grupului farmaceutic elvetian Roche, care a dezvoltat Herceptin (Trastuzumab), a contribuit la finantarea acestui studiu clinic.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies