Acest desert de ovaz ajuta la curatarea ficatului si pancreasului de toxine.
In plus, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului, a tranzitului intestinal si a nivelului de zahar din sange. Expertii in sanatate spun de asemenea ca un consum regulat de ovaz poate imbunatati functia inimii si intari sistemul nervos.
Terci de ovaz – Reteta
Acesta este unul din cele mai vechi, populare si hranitoare mi-dejunuri din lume. Se poate imbogati cu scortisoara, miere, ghimbir, nuci, mere, caise uscate, stafide, banana sau alte fructe.
Ingrediente
1 cana de fulgi de ovaz
3 cani de apa sau lapte
1 praf de sare
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro
Preparare
Puneti apa la fiert intr-o oala mare impreuna cu sarea. Clatiti fulgii de ovaz si puneti-I in oala cand apa clocoteste.
Pentru curatarea intestinelor, se poate incerca o alta reteta: o mana de fulgi de ovaz, 6 prune uscate si 1 sfecla rasa, puse la fiert la foc mic cu 2 litri de apa, un sfert de ora, apoi se strecoara.
Beneficii
Ovazul este aliment foarte nutritiv. Contine protein, fibre, calciu, fosfor si foarte multe vitamin. Ajuta in mod special la intarirea sistemului nervos central, fiind un aliat de nadejde persoanelor vesnic stresate, epuizate si celor care sufera de cefalee, astenie sau insomnia.
Hildegard von Bngen spunea in secolul al 12-lea, ca ovazul (verde) are un effect de limpezire a mintii si de imbunatatire a starii de spirit.
Pe langa faptul ca ajuta la detoxifierea organismului si combaterea constipatiei, ovazul regleaza valoarea colesterolului si a tensiunii arteriale. Reduce de asemenea cantitatea de acid uric. Este un adevarat remediu revigorant pentru persoanele aflate in stare de covalescenta sau de recuperare dupa o intreventie chirurgicala.
Sursa: www.lataifas.ro