Pentru vegetarieni si cei ce postesc, boabele tin loc de carne. Sunt pline de proteine, minerale, fibre si nu numai… Se pare ca beneficiile leguminoaselor nu se reduc la continutul lor nutritional, ci se adauga un efect foarte special, datorat fibrelor si indicelui glicemic foarte scazut.
Leguminoase pentru controlul glicemiei si apetitului
Stim de 35 de ani ca daca consumam fasole, mazare sau linte nu ne ducem nici macar la 50% din nivelul de zahar din sange (glicemia) obtinut cu aceeasi cantitate de carbohidrati sub forma de paine, paste sau cartofi (D. J. Jenkins et al. Exceptionally low blood glucose response to dried beans: Comparison with other carbohydrate foods. British Medical Journal 1980).
Asadar, cand vrei sa mananci unele alimente cu index glicemic mare precum orezul alb sau cartofii, combina-le cu leguminoase.
Mai mult, substituirea unei portii de orez alb pe zi cu o portie de leguminoase a fost asociata cu un risc cu 35% mai mic de sindrom metabolic sau pre-diabet (J. Mattei et al. A higher ratio of beans to white rice is associated with lower cardiometabolic risk factors in Costa Rican adults. American Journal of Clincal Nutrition 2011).
Efectul de la masa urmatoare
De ce au leguminoasele un indice glicemic atat de scazut? In principal, datorita fibrelor care fac absorbtia lor sa fie lenta, dar urmatorul studiu, devenit un clasic, a demonstrat ceva in plus (D. J. Jenkins et al. Slow release dietary carbohydrate improves second meal tolerance. American Journal of Clincal Nutrition 1982).
Painea la micul dejun consumata de ambele grupuri din studiu a ridicat pe culmi glicemia si insulina, dar aceeasi cantitate de carbohidrati din linte data unui singur grup a atenuat semnificativ nivelul. La pranz, ambele grupuri au primit aceeasi mancare, cu paine. Insa cei ce servisera linte patru ore mai devreme au avut o reactie glicemica mult mai mica la paine.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste mai mult pe blog.kilostop.ro