Ți se crapă buzele de la frig? Tratamente simple care te pot ajuta

Ți se crapă buzele de la frig? Tratamente simple care te pot ajuta
Ți se crapă buzele de la frig? Tratamente simple care te pot ajuta

Descoperă tratamentele care te vor ajuta să-ți vindeci buzele crăpate.

De ce crapă buzele

Deshidratarea pielii

Uscarea buzelor este rezultatul hidratării insuficiente a organismului.

Conținutul scăzut de apă din piele duce la deshidratarea buzelor, care își pierd elasticitatea și apoi crapă.

„Deshidratarea are loc atunci când organismul pierde mai multe lichide decât primește, iar cea mai frecvență cauza de pierdere a apei este transpirația excesiva.

Consumul recomandat pentru o persoană normală este de 10 pahare de apa zilnic, acesta fiind mai crescut în cazul sportivilor sau al persoanelor care efectuează activități în aer liber, la temperaturi crescute", doctor Oana Cuzino.

 

Frigul și aerul uscat

Aerul rece este unul dintre factorii care influențează aspectul buzelor.

„Deși există multe cauze pentru uscarea și crăparea buzelor, cel mai des întâlnit motiv este frigul și aerul uscat”, declară medicul dermatolog Robyn Gmyrek.

Citeste si: Ceaiul de mușețel pentru păr. Cum să îl prepari și cum să îl aplici pentru cele mai bune rezultate

Razele puternice ale soarelui

La fel ca pielea, care se deteriorează sub acțiunea razelor puternice ale soarelui, buzele pot fi arse, durerea fiind mult mai mare la nivelul acestora.

 

Lipsa vitaminelor: A, B, C, fier, zinc sau acid folic

Corpul nostru trebuie sa fie sănătos în interior, pentru a se vedea acest lucru și la exterior.

Carențele de vitamine precum A, C, fier, zinc sau acid folic pot cauza crăparea accentuată a buzelor.

„Dacă ai deficiență de acești nutrienți ești mai predispusă la uscarea și crăparea buzelor.

O dietă sănătoasă te poate ajuta să previi uscarea buzelor”, mai adaugă medicul.

Citeste si: NOTEAZĂ: Măști pentru riduri adânci pe care le poți face acasă

Vântul

Vântul este unul dintre factorii principali care atacă suprafața pielii de la nivelul buzelor. Acesta aduce praf, impurități care sapă și deteriorează pielea sensibilă a buzelor, lăsându-le crăpate și deshidratate.

 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Tendința de a ne linge pe buze

Toată lumea are tendința de a se linge pe buze pentru a le umezi. Saliva este acidă, motiv pentru care buzele se pot irita.

„Pe lângă acest lucru, umezeala pe care o obții după ce îți lingi buzele se va evapora, luând cu ea și mai multă apă din pielea buzelor. Obiceiul de a-ți linge buzele devine un tic și cu cât faci asta mai des, cu atât mai uscate vor deveni buzele”,  dermatologul, Robyn Gmyrek.

tratament buze crapate

Citeste si: //DESCOPERĂ// 7 idei de măști de față făcute în casă în funcție de tipul de ten

Micozele sau afecțiunile tiroidiene

Deteriorarea buzelor se poate produce și din cauze strict medicale: diabet, micoze, afecțiuni ale glandei tiroidiene, etc.

 

Doctorul Oana Spânu enumeră câțiva factori care contribuie la uscarea și crăparea buzelor:

„Factori iritanți pentru buze sunt și pasta de dinți cu fluor, menthol, sodium laurilsulfat, dar și citricele, scorțișoara consumate frecvent, deoarece pot determina o reacție alergică locală, cu uscăciunea, înroșirea și descuamarea pielii.

Există și o serie de medicamente, care consumate cronic, pot deteriora aspectul buzelor: propranololul, derivații de vitamia A folosiți în tratamentul pentru acneea vulgară.

Buzele uscate pot să apară și în contextul multor boli, uneori la debut (episoade febrile, psoriazis, lichen plan, afecțiuni autoimune ale tiroidei), de aceea este foarte importantă prezentarea la medic pentru un diagnosticul și tratament corect.

Expunerea repetată la soare de-a lungul anilor poate conduce la uscăciune cronică și fisuri repetate ale buzelor, afecțiune denumită cheilita actinica, dar și la apariția cancerului de buze (carcinom spinocelular)”.

Citeste si: //DESCOPERĂ// 3 idei de coafuri elegante pentru păr lung

Tratamente pentru buzele crăpate

Folosirea unguentelor naturale hidratante

Se recomandă aplicarea unor  produse naturale, intens hidratante, în timpul zilei.

„Alege produse cu o consistență grasă așa cum este vaselina cosmetică și ingrediente precum cermanidele, care ajută la vindecarea pielii afectate, sau dimeticonă și unt de shea, care hidratează intens”, explică Gmyrek.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

 

Emoliente care previn evaporarea apei

Există emoliente care „sigilează umezeala în piele", prevenind evaporarea apei și uscarea pielii  buzelor.

 

Exfolierea buzelor

Se recomandă folosirea unui scrub natural pe bază de miere de albine sau zaț de cafea pentru a elimina celulele moarte de la nivelul buzelor, maxim de două ori pe săptămână.

Citeste si: Cum să folosești uleiul de cocos pentru decolorarea părului

 

Evitarea unor ingrediente care irită buzele

Conform studiilor de specialitate, ar trebui evitate produsele care au arome, care conțin mentă, camfor, eucalipt, ment, citrice, scorțișoară sau mult parfum.

 

Produsele hidratante se vor aplica seara, înainte de culcare sau dacă petreci mai mult timp în aer liber. 

„Aplică mai mult produs hidratant atunci când știi că vei fi expusă la vânt și frig”, ne sfătuiește medicul Robyn Gmyrek.

Același lucru este valabil și dacă te expui la soare: „Înainte de a ieși afară, aplică un balsam de buze cu filtru solar pe bază de minerale, cu SPF de cel puțin 30”, adaugă dermatologul.

„Dacă ne confruntăm doar cu uscăciune și sensibilitate, se recomandă aplicări repetate de balsamuri cu petroleum și creme foarte bogate în lipide, în vitamine, ichtiol alb cu rol protector și antiinflamator, creme cu factor de protecție SPF minim 15 impotriva radiațiilor UV.

Dacă se asociază candidoza, este necesar un tratament antifungic țintit, dupa stabilirea diagnosticului. Pentru herpesul recidivant sunt necesare tratamente antivirale repetate. Dacă există alergii la produse cosmetice, alimente sau medicamente, se va identifica și evita cauza.

Pentru identificarea unei tumori la nivelul buzelor este esențial consultul dermatologic cu evaluare dermatoscopică, semnele alarmante fiind persistența de fisuri, ulcerații, sângerări mai mult de 2-3 săptămâni”, adaugă dr. Oana Spânu.

Citeste si: Ceaiul de mușețel pentru păr. Cum să îl prepari și cum să îl aplici pentru cele mai bune rezultate



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum să te machiezi la școală. „Pentru că machiajul să arate foarte bine şi să fie rezistent, foartă importantă este rutina zilnică de îngrijire a tenului"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies