Paducelul caruia i se mai spune si gherghin sau maces-alb este un arbust spinos, care creste prin cranguri si pe langa marginea padurilor. Se gaseste din regiunile de stepa unde formeaza tufisuri, pana in zona de deal si chiar de munte.
Contine principii active ale florilor si frunzelor: acidul crategic – complex format din compusi triterpenici; acid cartegolic, neotergolic si acantolic; acid ursolic si oleanolic; derivati de natura flavonoidica; leucoantocianidina, un hepatoxi flavonobiozid cu actiune cardiotonica, acid cefaleic, sorbitol, vitamina C; amine: trimetilamina si amilamina; ulei volatil ce contine aldehida anisica; taninuri de natura catehica, pectine.
Principii active ale fructelor: taninuri de natura catehica, vitaminele B1 si C, antociani, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic: sorbitol, colina, acetilcolina, glucoza, fructoza, pectine, ceara, substante minerale.
Utilizare. Acţioneaza asupra aparatului cardiovascular si asupra sistemului nervos central. Este vasodilatator coronarian si periferic, sedativ nervos si al sistemului cardiovascular, creste permeabilitatea vasculara, scade tensiunea arteriala. Actioneaza ca un bun bronhodilatator.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro