Cazul Monalisei Pandelea a adus din nou in atentia o afectiune care omoara din ce in ce mai multi oameni pe intregul mapamond: cancerul de piele. Aceasta boala a determinat cativa tineri "asi" in informatica sa creeze o aplicatie extrem de utila.
Sute de oameni de pe toată planeta le datorează viaţa unor tineri informaticieni de la Bucureşti. Au scăpat de cancerul de piele cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone inventate de români. Se numeşte Skinvision şi arată în câteva secunde dacă o aluniţă de pe piele este semn de pericol. Peste un milion de oameni au descărcat deja aplicaţia şi o folosesc frecvent, iar asta încurajează compania producătoare să lucreze cu echipe din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Amsterdam la dezvoltarea programului.
Creatorii SkinVision spun că aplicaţia este la fel de bună ca o medie a exactităţii ochiului unui dermatolog. În momentul în care cineva îşi fotografiază o aluniţă de pe piele, imaginea este comparată cu cele din bazele de date şi dacă sunt găsite asemănări cu formaţiuni detectate drept canceroase, pacientul primeşte avertismentul.
În România, peste o mie de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer de piele, iar 350 mor pentru că ajung prea târziu la medic.