Tiroida și disfuncțiile sale. De ce este important să ințelegem problemele tiroidiene

Tiroida și disfuncțiile sale. De ce este important să ințelegem problemele tiroidiene
Tiroida și disfuncțiile sale

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre tiroidă!

Roxana Boanță, medic specialist în chirurgie endocrină cervicală, a discutat în cadrul unei emisiuni TV despre tiroidă.

Tiroida este situată în partea de jos a gâtului și este un organ crucial, cunoscut și drept "glanda tiroidă". Aceasta eliberează hormoni tiroidieni direct în sânge, care reglează diverse funcții precum temperatura corpului, ritmul cardiac și contracțiile musculare, în funcție de necesitățile fiecăruia.

”Tiroida este un organ foarte important al corpului nostru și este un organ situat la baza gâtului, fiind mai frecvent cunoscută drept ”glanda”.

Glanda tiroidă este un organ care secretă hormoni tiroidieni direct în sânge, hormonii fiind mesageri pe care creierul îi trimite către fiecare celulă a corpului nostru ca să ne ajute să ne adaptăm la mediul exterior. Acești hormoni ajută să ne reglăm temperatura, bătăile inimii, contracțiile musculare, în funcție de ce nevoi avem”, a spus specialistul.

Tiroida și disfuncțiile sale[Sursa foto: freepik]

Astfel, este bine de știut faptul că tiroida este des întâlnită la femei, din cauza relației strânse dintre hormonii sexuali feminini și hormonii tiroidieni.

Stresul joacă, de asemenea, un rol semnificativ în ceea ce privește declanșarea tiroidei.

”Tiroida este cel mai des întâlnită la femei, sunt mai multe cauze, principal cauză fiind faptul că hormonii sexuali ai femeilor sunt într-o relație continuă cu hormonii tiroidieni și îi influențează. Stresul este foarte important, iar în ultimele generații noi femeile avem un stres în plus, trăim și muncim ca și bărbații dar avem genetică și hormonii noștri”,

a explicat ea.

Hipotiroidism

Tiroida și disfuncțiile sale[Sursa foto: freepik]

Hipotiroidismul este rezultatul insuficienței hormonilor tiroidieni în corp, care încetinește metabolismul, determină bătăile inimii să fie mai lente, face oamenii să fie mai puțin energici, să gândească mai încet și să aibă dificultăți în arderea grăsimilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

”Hipotiroidismul este manifestarea la nivelul corpului a lipsei sau insuficienței de hormoni tiroidieni. Asta înseamnă că întregul nostru metabolism își scade viteza, inima bate mai lent, suntem mai lenți, gândim mai încet, avem o memorie mai proastă, suntem somnolenți și obosiți tot timpul, nu avem putere, ardem mai greu grăsimile”, a spus ea.

Hipertiroidism

Tiroida și disfuncțiile sale[Sursa foto: freepik]

Din cauza hipertiroidismului, oamenii slăbesc semnificativ din cauza unui metabolism crescut.

De asemenea, inima le bate mai rapid cauzând oboseală, iar masa musculară scade. Pacienții sunt agitați, nervoși și au dificultăți în a dormi din cauza stării lor.

”La hipertiroidism este exact invers, ca la o mașinărie care merge repede, accelerat. Deși pacientul mănâncă și are poftă de mâncare pentru că are arderi, slăbește foarte mult, inima bate foarte repede și îl obosește, musculatura se consumă și de aici scade și puterea musculară, pacienții sunt agitați și nervoși, nu mai dorm bine pentru că nu mai au stare”,

a adăugat aceasta.

Citește și: Cauzele transpirației abundente. Explorarea cauzelor profunde ale transpirației abundente și impactul asupra calității vieții

Noduli tiroidieni

Tiroida și disfuncțiile sale[Sursa foto: freepik]

Mai mult decât atât, afecțiunile tiroidiene pot avea legătură cu activitatea glandei tiroide sau cu prezența nodulilor, fie un singur nodul sau mai mulți, ceea ce se numește gușa polinodulară. 

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

”Problemele tiroidiene pot fi legate de funcția tiroidei sau pot fi legate de apariția unor noduli, un singur nodul sau mai mulți noduli adică gușa polinodulară. Acești noduli la rândul lor pot fi benigni sau maligni, adică un eventual cancer de tiroidă”, a menționat medicul.

Nodulii sau mărirea tiroidei pot deveni palpabili și pot cauza dificultăți la înghițire, exercitând presiune asupra esofagului.

”Dacă apar noduli sau creștere în volum a tiroidei, această glandă poate fi sesizată. Putem să simțim probleme la alimentație, deoarece face presiune pe esofag”, a specificat aceasta.

Citește și: Semne că ai probleme cu tiroida. Cum să recunoști primele indicii că tiroida ta ar putea necesita atenție medicală!

Cancer tiroidian

Pentru a preveni problemele tiroidiene, este important ca oamenii să adopte un stil de viață sănătos, să gestioneze stresul și să aibă o dietă echilibrată, bogată în proteine, iod, potasiu, magneziu și calciu.

”Ca să prevenim afecțiunile tiroidei putem să trăim sănătos, să nu avem un consum emoțional și psihic foarte mare, să nu ne stresăm, să avem o alimentație sănătoasă care să ne asigure proteine, iod, potasiu, magneziu, calciu”, a explicat medicul.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Ce este anemia. Cauze, simptome și tratament pentru deficitul de fier

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies