O rețetă ideală pentru revederile în familie. Indiferent de moment, alege să iți aduci aminte de gustul copilăriei cu acest preparat gustos și sănătos!
Acesta este preparatul care cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei, deși se poate moderniza oricând adăugând ingrediente diverse, acest amestec de legume și carne de vită te vor face să mai vrei o porție! Vei avea nevoie de legume pe care cu siguranță le ai în casă deja, dar și carne de vită.
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea preparatului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ingrediente
- 1 kg de carne de vită cu os
- 4 morcovi, tăiați rondele
- 200 g de ciuperci mici, întregi
- 5 cartofi, tăiați cuburi mari
- 200 g de păstăi galbene
- 1 ardei iute murat, tăiat felii subțiri
- 2 cepe mari, tocate mărunt
- 4 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de pastă de roșii
- 400 g de roșii în suc propriu sau 2 roșii mari, decojite și tocate
- 1 l de supă de vită sau apă
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1/2 linguriță de boia dulce, opțional
- Pătrunjel proaspăt, tocat
Mod de preparare
Mod de preparare ingrediente
- Setează cuptorul la 180°C.
- Spală bine carnea de vită cu os și las-o să se scurgă de apă. Taie bucățile mai mari, dacă este necesar.
- Curăță și spală morcovii, ciupercile, cartofii și păstăile galbene. Taie morcovii rondele, cartofii cuburi mari, iar ardeiul iute murat în felii subțiri.
Mod de preparare tocăniță
- Într-o cratiță mare sau o oală potrivită pentru cuptor, încinge 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o timp de 5 minute, până devine translucidă. Pune usturoiul tocat peste ceapă și mai călește timp de 1 minut, până când devine aromat.
- Adaugă bucățile de carne de vită și rumenește-le pe toate părțile, aproximativ 5-7 minute, până capătă o culoare frumoasă. Adaugă morcovii tăiați rondele, păstăile galbene, cartofii și ciupercile întregi. Amestecă totul bine.
- Presară sare, piper, cimbru uscat, boia dulce și adaugă foile de dafin. Amestecă bine pentru a distribui condimentele uniform.
- Adaugă 2 linguri de pastă de roșii în oală și amestecă bine pentru a învălui toate ingredientele. Toarnă roșiile în suc propriu și supa de vită sau apă, acoperind toate ingredientele. Amestecă bine pentru a combina toate aromele.
- Gustă și ajustează de sare și piper, dacă este necesar.
- Pune oala pe foc mediu și lasă tocănița să dea în clocot, amestecând ușor. După ce tocănița a început să fiarbă, acoperă oala cu un capac și transfer-o în cuptorul preîncălzit.
- Lasă tocănița la cuptor pentru aproximativ 2 ore sau până când carnea este fragedă și legumele sunt gătite. Verifică ocazional și amestecă.
- Cu aproximativ 15 minute înainte de finalul gătitului, adaugă feliile de ardei iute murat, iar dacă ai adăugat foi de dafin, scoate-le pentru a evita un gust prea intens.
Decorare si servire
- Odată ce tocănița este gata, scoate oala din cuptor și las-o să se răcească puțin.
- Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra. Servește tocănița caldă, alături de pâine proaspătă sau mămăligă. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Tort vegan cu ciocolată, fructe de pădure și rodie. O opțiune absolut delicioasă și vegană!, pentru un desert desăvârșit pe care îl poți savura tot alături de familie sau de prieteni. Acesta este potrivit pentru toate persoanele, chiar dacă sunt cele care preferă un stil alimentar vegan sau nu. Gustul este unul cu adevărat delicios și potrivit pentru sezonul rece sau cald, atunci când iți dorești să te răsfeți cu o bucată de tort fructat și cremos.