Pentru persoanele cu diabet sau alte afecțiuni ce influențează nivelul glicemiei, dieta este mai mult decât importantă în menținerea nivelului optim de zahăr în sânge. Descoperă, în acest articol, top 10 alimente care scad glicemia.
Glicemia desemnează cantitatea de glucoză existența în sânge, aceasta provenind din alimentele de bază precum pâinea, semințele, orezul, cartofii, fructele, legumele, cerealele și pastele făinoase. Medicii recomandă o atenție sporită în ceea ce privește aportul de zaharuri, mai ales persoanelor care au diabet sau alte afecțiuni ce influențează nivelul glicemiei. Pentru a putea controla nivelul acesteia, este necesar consumul de alimente ce scad glicemia. Descoperă lista cu top 10 alimente care scad glicemia chiar în acest articol!
Citeste si: Alimente care combat cu succes ridurile. Tu le consumi?
Ce este glicemia
Glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge, iar substanțele care intră în categoria zaharuri sau zaharide sunt fructoza, lactoză, galactoză, zaharoză și glucoza
Organismul îndeplinește funcții importante datorită glucozei, cum ar fi digestia și circulația sângelui. Zahărul prezent în sânge trebuie să aibă valori între 70 și 100 mg /dl, iar atunci când nivelul crește intervine hiperglicemie.
Citeste si: Secretele longevitatii: lucruri surprinzatoare care te ajuta sa traiesti mai mult
Top 10 alimente care scad glicemia
Alimentele care ajută la scăderea glicemiei sunt cele bogate în vitamina C, care au mulți antioxidanți și o concentrație semnificativă de potasiu.
Medicii recomandă, în general, fructele, legumele și ceaiurile din plante precum cel de verde, de ghimbir și frunze de nuc. Iată top 10 alimente care scad glicemia:Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Somon
Preparat fără ulei, somonul reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge. Acest tip de pește reprezintă cea mai bună sursă de Omega-3.
Medicii de specialitate recomandă consumul de somon de două ori pe săptămână, dat fiind faptul că nutrienții pe care îi are au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Grasimile bune pe care le deține combat rezistența la insulină și facilitează reglarea glicemiei.Afine
Afinele sunt cele mai bogate în antocianine, mai exact componente recunoscute ca fiind foarte utile în prevenirea și tratarea diabetului, obezității și a problemelor neurologice.
Vișine
Cu toate că multe fructe pot crește glicemia, unele au un indice glicemic scăzut, cum sunt vișinele. Acestea conțin antocianine, substanțe care pot proteja contra diabetului și obezității. Dacă îți plac fructele, încearcă să mănânci mai multe vișine și evită pe cât posibil bananele, perele și merele.
Nuci
Nucile au o mulțime de beneficii pentru organism. Datorită grăsimilor din componența lor, nucile pot îmbunătăți semnalul secreției de insulină din celulele pancreatice. O cantitate de doar 60 de grame de nuci pe zi, timp de opt săptămâni, reduce semnificativ glicemia și nivelele de hemoglobină. Magneziul și mineralele din compoziția lor ajută, de asemenea, la scăderea glicemiei.
Avocado
Avocado are, în compoziția sa, acizi grași polinesaturati și mononesaturați, componente importante pentru un regim alimentar sănătos, indicat persoanelor care suferă de diabet. Acești acizi grași îmbunătățesc sensibilitatea insulinei, ajută la creșterea senzației de sațietate și au un impact bun asupra tensiunii arteriale. De asemenea, cei mononesaturați din avocado scad riscul de sindrom metabolic.
Citeste si: Trucuri care iti ajuta parul sa creasca mult mai des
Usturoi
Usturoiul are potențialul de a te ajuta să ții sub control nivelul glicemiei. Nu are carbohidrați și nu va crește nivelul zahărului în sânge, deci îl poți consuma cu încredere alături de preparatele tale.
Ovăz
O cantitate de doar 28 de grame de ovăz pe zi ajută la menținerea glicemiei și reduce colesterolul total. Ovăzul poate fi consumat pur și simplu cu lapte sau pus în blender împreună cu alte ingrediente pentru smoothie.
Ceaiuri: Ceaiul de ghimbir și cel verde
Ghimbirul ține sub control nivelul glicemic în organism prin inhibarea enzimelor implicate în procesul de metabolizare a carbohidraților.
Ceaiul verde ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge și pot preveni apariția diabetului de tip 2, dar și a obezității.
Vinul roșu
Un pahar mic de vin roșu pe zi poate reduce glicemia prin prevenirea absorbției de glucoză în intestine. Vinul roșu trebuie consumat responsabil și doar cu acordul medicului, fiindcă nu este recomandat tuturor persoanelor.