Iata un top 5 al celor mai recomandate alimente din punct de vedere nutritional pe perioada postului de Paste.
1) oleaginoase crude (nuci, alune, fistic, caju, migdale)
Au cel mai mare continut de antioxidanti, deci te feresc de actiunea radicalilor liberi, si previn distrugerea celulara, detin importante resurse de fibre si vitamina E, ajutand la scaderea colesterolului si reglarea glicemiei din organism, dar si la pastrarea senzatiei de satietate pe o perioada mai mare de timp.
2) cereale integrale adevarate (muesli) si seminte (in, susan, chia, germeni de grau, mei, canepa)
Cerealele sunt esentiale in aceasta perioada pentru ca sunt surse extraordinare de carbohidrati si fibre, atat solubile, cat si insolubile, care ajuta la scaderea colesterolului, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange responsabile de aparitia infarctului si a accidentului vascular cerebral.
3) leguminoase- mazare, fasole boabe, linte, naut, quinoa si verziturile
Sunt foarte indicate in aceasta perioada pentru ca sunt surse importante de vitamine, proteine, minerale si fibre, care nu trebuie sa lipseasca sub
4) ciupercile- proteine vegetale foarte valoroase
Aceste legume sunt considerate cel mai sanatos substitut pentru consumul de carne, insa au avantajul de a fi mult mai usor de digerat.
5) soia si derivatele- lapte de soia, iaurt de soia, branza tofu, germeni de soia, faina de soia, granulele/ boabe de soia.
Aceste alimente ajuta la reglarea nivelului de colesterol si protejarea sanatatii cardiovasculare, dat fiind ca mare parte din grasimile continute de soia sunt nesaturate.
Sursa: Csid.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro