Top 5 dileme ale femeilor despre sex si contraceptie

Top 5 dileme ale femeilor despre sex si contraceptie
Top 5 dileme ale femeilor despre sex si contraceptie

Planifica Neprevazutul! este o campanie de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala.

In cadrul campaniei, oricine are intrebari sau dileme pe aceste subiecte poate trimite un e-mail la adresa [email protected], urmand sa primeasca raspuns personalizat si confidential, direct de la medicul specialist.

1. Cand ar trebui sa-mi incep viata sexuali? Exista varsta ideala?

Nu exista o asa-anumita varsta „ideala” sau „normala” pentru inceperea vietii sexuale.

Este foarte important ca persoana sa tina cont de dorintele proprii si sa se simta pregatita pentru acest pas, nelasandu-se influentata de opiniile prietenilor sau de insistentele partenerului. Viata sexuala este un aspect intim, care trebuie sa depinda exclusiv de alegerea femeii, atat in ceea ce priveste debutul, cat si tipurile de sex practicate. In plus, este bine de stiut ca, incepand cu varsta de 15 ani, oricine isi poate da consimtamantul pentru un contact sexual, iar de la 16 ani poate merge la medic fara a fi insotit/a de parinti.

2. Pot ramane insarcinata atunci cand sunt la menstruatie?

In cazul ciclurilor menstruale neregulate, este aproape imposibil de anticipat cu exactitate momentul cand se produce ovulatia. Astfel, perioada fertila poate fi foarte aproape de ultima zi de menstruatie, situatie favorabila instalarii unei sarcini. De aceea, metoda calendarului si metoda retragerii sunt foarte riscante atunci cand vine vorba de protectia sexuala. Riscurile aparitiei unei sarcini sunt minime daca femeia foloseste corect o metoda contraceptiva sigura, moderna, cu efect pe termen lung.

Iar daca se metoda contraceptiva folosita esueaza (de exemplu, prezervativul se rupe sau aluneca), sarcina poate fi evitata prin folosirea imediata a pilulei de a doua zi (in maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat).

3. Cum imi aleg metoda de protectie? De unde stiu care mi se potriveste?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Pentru alegerea metodei de protectie potrivite, este necesar ca femeia sa se adreseze unui cabinet de planificare familiala, medicului de familie sau

unui medic ginecolog, cu care va discuta optiunile contraceptive care pot fi luate in considerare.

Una dintre zonele esentiale pentru identificarea tipului de protectie potrivit tine de nevoile specifice pe care le are femeia in ceea ce priveste contraceptia. Este, astfel, important daca femeia isi doreste sau nu sa aiba copii, cat de important este pentru ea sa evite sarcina sau daca vestea unei sarcini nu ar constitui o problema majora pentru ea.

Pentru ca nicio metoda, cu exceptia abstinentei, nu asigura protectie absoluta si nici nu este 100% lipsita de efecte secundare, trebuie verificat daca stilul sau de viata se potriveste cu modul de utilizare al anticonceptionalelor sau al unei alte metode contraceptive.

Orice contact sexual poate avea ca urmarea nu numai o sarcina, ci si o infectie cu transmitere sexuala. Astfel, femeia trebuie sa stie cum poate evita si infectiile de tip BTS.

Prezervativul este singura metoda contraceptiva care asigura o protectie acceptabila impotriva acestor boli, inclusiv a virusului HIV, cu conditia sa fie folosit corect pe toata durata actului sexual. Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog, specialist al campaniei Planifica Neprevazutul!Alegerea celei mai potrivite metode trebuie sa fie facuta intr-un context mai larg decat informatiile din prospect, acesta fiind momentul in care medicul o informeaza pe femeie cu privire la beneficiile non-contraceptive ale metodei alese.
In cazul anticonceptionalelor, acestea se refera la ameliorarea crampelor si a tulburarilor menstruale, scaderea riscurilor asociate sarcinii si a riscului de cancer ovarian, precum si alte beneficii descrise aici.

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog, specialist al campaniei Planifica Neprevazutul!
Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog, specialist al campaniei Planifica Neprevazutul!

Stilul de viata al femeii este, de asemenea, important. Sunt relevante informatii precum: frecventa contractelor sexuale, tipurile de sex practicate, masura in care partenerii pot accepta anumite limite (care pot influenta eficienta metodei folosite), numarul de parteneri sexuali sau masura in care femeia isi doreste ca metoda folosita sa fie sau nu asa-zis „invizibila” (cei din jur sa nu poata afla ca o utilizeaza).

De asemenea, exista si anumite restrictii impuse de conditii care tin de starea de sanatate. Astfel, pilulele (mai ales cele cu estrogen) nu sunt recomandate femeilor cu tensiune ridicata, celor care au suferit sau sufera de tromboze (printre simptome: umflarea picioarelor, prezenta varicelor, senzatie locala de fierbinteala) si fumatoarelor cu varsta mai mare de 35 de ani.

Citește și: Bianca îi pune la zid pe Giuly și Robert: "Calci pe cadavre pentru bani..." Care ar fi planul celor doi concurenți din ''Casa iubirii''? Aflați ce se va întâmpla joi, 12 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: „Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas- stirilekanald.ro

4. E ceva in neregula cu mine daca simt nevoia de a ma masturba? Exista multe efecte negative?

Masturbarea reprezinta atingerea organelor sexuale cu scopul de a obtine placere si se practica in toate societatile. Asadar, este o practica normala, atat timp cat este facuta in intimitate. In ciuda miturilor aparute in jurul sau, masturbarea nu are efecte negative si nu determina infertilitate.

In plus, masturbarea are beneficii pentru sanatate: stimuleaza productia de endorfine, contribuie la oxigenarea celulelor, reduce stresul si tensiunea sexuala. In acelasi timp, autosatisfacerea ofera oamenilor oportunitatea de a descoperi ce anume le face placere si ce nu, induce somnul si poate reduce tensiunea premenstruala la femei.

5. Anticonceptionalele ma protejeaza din prima zi de folosire?

Daca femeia incepe prima folie de pilule din prima zi de menstruatie, atunci protectia este imediata. Daca insa incepe folia in orice alta zi a ciclului menstrual, atunci este nevoie ca ea/partenerul sa foloseasca, in paralel, o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile de administrare a pilulelor. Dupa aceasta perioada, protectia este instalata, iar eficienta este cu atat mai mare cu cat femeia foloseste corect pilulele (administrare la aceeasi ora, atentie la medicamentele folosite in paralel si care ar putea anula efectul anticonceptionalelor).

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Horoscop 16 septembrie 2024. O zodie va trăi emoții puternice

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Motivul pentru care actorii de la Bollywood au refuzat să joace în filmul "Phir Milenge". Salman Khan și-a asumat gratuit acest rol: " Întreaga industrie a spus nu"

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Teo Trandafir, în lacrimi după ce a discutat cu Andrei Bănuță! Ce relație are prezentatoarea „Follow us!” cu celebrul cântăreț: „Mă ajută să trec prin viață”

Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie


Cookies