Planifica Neprevazutul! este o campanie de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala.
In cadrul campaniei, oricine are intrebari sau dileme pe aceste subiecte poate trimite un e-mail la adresa [email protected], urmand sa primeasca raspuns personalizat si confidential, direct de la medicul specialist.
1. Cand ar trebui sa-mi incep viata sexuali? Exista varsta ideala?
Nu exista o asa-anumita varsta „ideala” sau „normala” pentru inceperea vietii sexuale.
2. Pot ramane insarcinata atunci cand sunt la menstruatie?
In cazul ciclurilor menstruale neregulate, este aproape imposibil de anticipat cu exactitate momentul cand se produce ovulatia. Astfel, perioada fertila poate fi foarte aproape de ultima zi de menstruatie, situatie favorabila instalarii unei sarcini. De aceea, metoda calendarului si metoda retragerii sunt foarte riscante atunci cand vine vorba de protectia sexuala. Riscurile aparitiei unei sarcini sunt minime daca femeia foloseste corect o metoda contraceptiva sigura, moderna, cu efect pe termen lung.
Iar daca se metoda contraceptiva folosita esueaza (de exemplu, prezervativul se rupe sau aluneca), sarcina poate fi evitata prin folosirea imediata a pilulei de a doua zi (in maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat).3. Cum imi aleg metoda de protectie? De unde stiu care mi se potriveste?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru alegerea metodei de protectie potrivite, este necesar ca femeia sa se adreseze unui cabinet de planificare familiala, medicului de familie sau unui medic
ginecolog, cu care va discuta optiunile contraceptive care pot fi luate in considerare.Una dintre zonele esentiale pentru identificarea tipului de protectie potrivit tine de nevoile specifice pe care le are femeia in ceea ce priveste contraceptia. Este, astfel, important daca femeia isi doreste sau nu sa aiba copii, cat de important este pentru ea sa evite sarcina sau daca vestea unei sarcini nu ar constitui o problema majora pentru ea.
Orice contact sexual poate avea ca urmarea nu numai o sarcina, ci si o infectie cu transmitere sexuala. Astfel, femeia trebuie sa stie cum poate evita si infectiile de tip BTS.
Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog, specialist al campaniei Planifica Neprevazutul!
Stilul de viata al femeii este, de asemenea, important. Sunt relevante informatii precum: frecventa contractelor sexuale, tipurile de sex practicate, masura in care partenerii pot accepta anumite limite (care pot influenta eficienta metodei folosite), numarul de parteneri sexuali sau masura in care femeia isi doreste ca metoda folosita sa fie sau nu asa-zis „invizibila” (cei din jur sa nu poata afla ca o utilizeaza).
De asemenea, exista si anumite restrictii impuse de conditii care tin de starea de sanatate. Astfel, pilulele (mai ales cele cu estrogen) nu sunt recomandate femeilor cu tensiune ridicata, celor care au suferit sau sufera de tromboze (printre simptome: umflarea picioarelor, prezenta varicelor, senzatie locala de fierbinteala) si fumatoarelor cu varsta mai mare de 35 de ani.
4. E ceva in neregula cu mine daca simt nevoia de a ma masturba? Exista multe efecte negative?
Masturbarea reprezinta atingerea organelor sexuale cu scopul de a obtine placere si se practica in toate societatile. Asadar, este o practica normala, atat timp cat este facuta in intimitate. In ciuda miturilor aparute in jurul sau, masturbarea nu are efecte negative si nu determina infertilitate.
In plus, masturbarea are beneficii pentru sanatate: stimuleaza productia de endorfine, contribuie la oxigenarea celulelor, reduce stresul si tensiunea sexuala. In acelasi timp, autosatisfacerea ofera oamenilor oportunitatea de a descoperi ce anume le face placere si ce nu, induce somnul si poate reduce tensiunea premenstruala la femei.
5. Anticonceptionalele ma protejeaza din prima zi de folosire?
Daca femeia incepe prima folie de pilule din prima zi de menstruatie, atunci protectia este imediata. Daca insa incepe folia in orice alta zi a ciclului menstrual, atunci este nevoie ca ea/partenerul sa foloseasca, in paralel, o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile de administrare a pilulelor. Dupa aceasta perioada, protectia este instalata, iar eficienta este cu atat mai mare cu cat femeia foloseste corect pilulele (administrare la aceeasi ora, atentie la medicamentele folosite in paralel si care ar putea anula efectul anticonceptionalelor).