Rinoplastia este una dintre cele mai „vechi” proceduri chirurgicale estetice, conceptul de rinoplastie fiind amintit in niste papirusuri din antichitate.
Desi este in topul primelor 3 operatii estetice ca numar de solicitari, in randurile pacientilor planeaza o multime de idei preconcepute despre operatia de rinoplastie. Aceste idei gresite, unele „propovaduite” si pe toate forum-urile si site-urile de socializare de diferite persoane, pot duce in eroare un potential solicitant al acestui tip de interventie.
- 1. Rinoplastia este o operatie dureroasa
Operatia este efectuata sub anestezie generala, iar osul nu doare.
Ce complicatii pot aparea in urma operatiei de rinoplastie?
Dr. Cristian Nitescu: Complicatiile ce pot sa apara dupa rinoplastie sunt asemanatoare cu cele ce pot aparea in urma oricaror interventii chirurgicale, si anume: sangerari, vanatai si hematoame- daca pacientul nu respecta
- 2. Dupa operatia de rinoplastie, chipul va fi lipsit de expresivitate
Nasul se afla in mijlocul fetei si atrage, inevitabil, atentia oricui.
Cum arata nasul ideal?
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dr.
- 3. Oamenii isi vor da seama daca ti-ai facut rinoplastie
Chiar daca familia si prietenii apropiati isi vor da seama ca ceva este schimbat la tine, rezultatele unei rinoplastii bine efectuate sunt naturale, iar nasul o sa fie in plina concordanta cu restul fetei. În majoritatea cazurilor persoanele din jur, ce nu stiu de operatie, vor sesiza o schimbare pozitiva dar nu vor sti exact ce s-a modificat.
Raman cicatrice dupa operatia de rinoplastie?
Dr Cristian Nitescu: Dupa operatie, in primele saptamani, veti avea o cicatrice de mici dimensiuni la nivelul columelei nazale, cicatrice ce se va estompa, disparand complet in perioada urmatoare. Astfel ca, dupa rinoplastie nu raman cicatrici perceptibile.
- 4. Barbatii nu isi fac rinoplastie
Atat femeile cat si persoanele de sex masculin apeleaza des la rinoplastie, chiar as putea sa spun, ca in ultimii ani a crescut semnificativ procentul de barbati ce solicita aceasta interventie si in general proceduri estetice. În plus, de multe ori barbatii, mai ales cei care au suferit traumatisme sau practica sporturi au probleme cu respiratia si sforaitul, suferind si de deviatie de sept, intr-un procent mai mare ca femeile. Astfel ca, de cele mai multe ori, in cazul domnilor operatia are dublu scop: estetic si functional, rezolvand si problema deviatiei de sept.
De ce credeti ca exista acest mit?
Dr Cristian Nitescu: Nu stiu sa va spun exact cum a aparut aceasta idee, probabil din preconceptia existenta in popor cum ca „barbatul trebuie sa fie doar putin mai frumos decat dracul”, adica insemnand ca persoanele de sex masculin nu trebuie sa fie atragatoare. În plus, sunt multi oameni care considera ca un barbat care apeleaza la chirurgie estetica este nesigur pe sine, motiv pentru care multi pacienti prefera sa nu afle cunoscutii lor ca au suferit operatii in scop estetic.
- 5. Pacientii isi pot alege un nas ideal dintr-o revista sau dintr-un catalog
Exista situatii in care pacientii vin cu poze cu vedetele lor favorite si cer sa aiba un nas exact ca al lor. De cele mai multe ori, acest lucru nu este posibil de realizat, tinand cont de faptul ca fiecare persoana are o structura unica a fetei si a nasului.
De ce acest lucru nu functioneaza?
Dr Cristian Nitescu: Nu mi s-a intamplat sa vina cu poze propriu zise, dar intr-adevar sunt paciente in special, care isi doresc un nas ca al unei actrite sau vedete renumite. Raspunsul meu este ca fiecare om are trasaturile sale, motiv pentru care un nas identic cu al unei vedete nu se poate incadra perfect in chipul altei persoane, fiind in „dezacord”, astfel ca nu putem crea ceva urat. De aceea, fiecare nas este proiectat si realizat in concordanta cu necesitatile pacientului respectiv.