Iată 5 vitamine și minerale de care corpul tău are nevoie după vârsta de 50 de ani.
Vitaminele și mineralele sunt necesare organismului indiferent de vârsta pe care o avem. În momentul în care un dezechilibru există în corp, modificările încep să fie vizibile în starea de sănătate a persoanei.
Știm deja că fiecare vitamină și minerală în parte are un rol bine stabilit în corpul nostru, iar cu cât înaintăm în vârstă, trebuie să avem în vedere un nivel optim al vitaminelor care sunt predispuse să își piardă cantintatea din organism, din diferite motive.
Dacă v-ați simțit vreodată copleșit de toate vitaminele și suplimnetele alimentare pe care cei din jurul vostru vi le-au prezentat sub diferite campanii de marketing, aflați că aveți nevoie de doar cinci minerale și vitamine de care aveți nevoie pentru o dietă echilibrată.
Deși toate cele despre care ați mai auzit ar putea să vă îndrume spre o sănătate mai bună, ne vom concentra pe cinci dintre ele pe care ar trebui să le adăugați în rutina zilnică, atunci când aveți peste 50 de ani.
Calciu
Citește și: Bucurie în farfurie. 12 alimente care sunt adevărate remedii împotriva depresiei și anxietății
Citește și: 11 alimente cu colagen pe care să le consumi dacă vrei o piele mai tânără
Calciul nu este doar pentru copiii în creștere, ci și oamenii peste 50 de ani trebuie să își mențină oasele puternice pentru o sănătate general bună.
Calciul este cel mai abundant mineral din coprul tău, reprezentând între 1 și 2% din greutatea corporală. Cu toate acestea, de ce eeste atât de important pentru a fi consumat după vârsta de 50 de ani?
La nivelul corpului, calciul se ridică până la 99% în sistemul osos și contribuie semnificativ la durabilitatea oaselor.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul absoarbe mai greu anumite minerale și vitamine, iar lipsa calciului din organism poate duce la fragilizarea și fracturile oaselor.
Verdețurile cu frunze sau o singură cană de suc de portocale vă pot ajuta cu aportul necesar de calciu pe zi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Vitamina D
Importanța vitaminei D în corp este de a ajuta la absorbția celorlalte vitamine și minerale.
Această vitamină este întâlnită în pește, cum ar fi somonul, pește gras, laptele fortificat, sardinele, ciupercile, ouăle sau ficatul.
Pentru cei care preferă peștele în locul altui tip de carne, pot include în alimnetație tonul, macroul, stridiile, creveții, sardinele și anșoa.
Vitamina D este regăsită frecvent în alimente precum laptele de vacă, alternativele de lapte pe bază de plante, suc de portocale, cereale și anumite tipuri de iaurt.
Vitamina D se poate lua foarte ușor prin expunerea la soare, însă în anotimpul rece, vitamina D din organism trebuie suplimentată.
Vitamina B12
Vitamina B12 este esențială organismului, mai ales după vârsta de 50 de ani, și ajută la formarea globulelor roșii, la funcția neurologică și la sinteza ADN.
Fără suficientă vitamina B12 te vei simți slăbit, obosit și chiar poți dezvolta neuropatie periferică.
Vitamina B12 este prezentă în sursele alimentare naturale, cum ar fi carnea de pasăre, peștele și produsele lactate.
În ciuda faptului că ești consumator al acestor alimente, s-ar putea să te confrunți în continuare cu deficit, iar acest lucru s-ar putea datora gastritei atrofice, atunci când producția de acid și enzime digestive scade.
Lipsa vitaminei B12, mai ales după vârsta de 50 de ani, ar putea să te facă să te simți oboist, slăbit sau să uiți anumite lucruri.
Vitamina B6
Vitamina B6 este un nutrient care trece adesea neobservat, dar este este esențial pentru sănătatea noastră.
Femeile de peste 50 de ani au nevoie de aproximativ 1 mg de vitamin B6 pe zi, în timp ce bărbații peste 50 de ani au nevoie de aproximativ 2 mg pe zi.
Este necesar să discutați cu medicul dumneavoastră despre ceea ce vi se potrivește organismului vostru și care este cantitatea optima pentru voi.
Vitamina B6 ajută la dezvoltarea cognitivă, la funcționarea normală a creierului și a stării de bine.
Magneziu
Magneziul este necesar pentru a preveni riscul de a vă îmbolnăvi de diabet, mai ales după vârsta de 50 de ani.
Cercetările au scos la iveală o carență de magneziu în rândul persoanelor de peste 50 de ani, deoarece, odată cu vârsta, aceste vitamine și minerale se absorb mai greu.
Magneziul ajută și la reglarea tensiunii arteriale, aportul său în organism fiind benefic mai ales după vârsta de 50 de ani.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.