In urma unui studiu desfasurat in cadrul Icahn School of Medicine din Israel s-a stabilit, pe o scala de la 1 la 7, mancarurile care dau dependenta in mare masura.
In cadrul celui mai recent studiu desfasurat sub indrumarea medicului Nicole Avena, la Icahn School of Medicine de la Muntele Sinai, in Israel, s-a ajuns la concluzia ca anumite produse alimentare se afla la baza unor comportamente similare cu cele intâlnite in cazul dependentilor, care explica intr-o anumita masura problema dependentei alimentare si cazurilor grave de obezitate.
In cadrul studiului li s-a cerut celor 504 participanti sa clasifice mâncarurile in functie de „Scala Yale a Dependentei de Mâncare“, care presupune ca subiectii sa ia in calcul de câte ori au fost de acord cu afirmatia „Mânânc pâna in punctul
Pe primul loc in topul alimentelor care dau dependenta s-a clasat pizza, cu un scor de 4.01,
La polul opus s-au situat alimentele care nu reprezinta o problema din punct de vedere al dependentei, precum orezul brun (1,74), marul (1,66), fasolea (1,63), morcovul (1,60) si castravetele (1,53). Dupa cum se observa, alimentele care provoaca probleme fac parte din categoria celor procesate in mare masura sau care contin grasimi si zahar in cantitate mare. "Si alte studii au aratat ca mâncarurile foarte procesate, pe care le consideram extrem de gustoase, produc la nivelul creierului schimbari care sunt intâlnite atunci când se face diagnosticarea unei persoane dependente de alcool sau droguri“, a explicat doctorul Nicol Avena rezultatele studiului pentru publicatia Huffington Post.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro