Topul celor mai agresive forme de cancer din Romania: factori de risc şi simptome

Topul celor mai agresive forme de cancer din Romania: factori de risc şi simptome
Topul celor mai agresive forme de cancer din Romania: factori de risc şi simptome

Cancerul de pancreas si cel pulmonar evolueaza exploziv, cel mamar si de prostata se dezvolta mai lent. Iata care sunt cele mai intalnite cancere pe care le fac romanii, manifestarile lor si sansele de supravietuire ale fiecaruia.

Cancerul a ajuns principala cauza de mortalitate in lume, milioane de oameni pierzandu-si viata din cauza acestei boli despre care se crede ca va deveni o adevarata epidemie pana in anul 2050. Exista peste 100 de tipuri de neoplasm, unele mai rele decat altele.

Unele se multiplica exploziv, altele “bat pasul pe loc”

Pronosticul depinde de stadiul bolii (cu cat este mai mic, cu atat pacientul traieste mai mult), dar si de gene (anumite gene grabesc evolutia chiar si in stadiul I).

Totusi, exista anumite cancere care evolueaza exploziv, indiferent de stadiu: cancerul pulmonar, de pancreas, de stomac si cel hepatic. In topul cancerelor “blande”, care evolueaza mai lent, se afla cel de prostata, de testicule, la san si leucemiile. Din fericire, foarte multe cancere pe care le fac romanii intra in aceasta a doua categorie.

In Romania, cancerul la plamani conduce la mortalitate, fiind urmat de cancerul la san, de colon, de col si de prostata.

Cat despre incidenta (cazuri noi intr-un an), cancerul la san este cel mai frecvent, urmat de cancerul pulmonar, de col si de colon. Boala apare cand celulele incep sa se multiplice necontrolat. Daca au inceput sa creasca intr-un organ sau tesut, excrescenta se numeste tumora primara.

TOPUL CELOR MAI AGRESIVE CANCERE


Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

PANCREAS
DATE GENERALE: E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre

pacienti supravietuiesc cinci ani. E cancerul care i-a rapus pe Steve Jobs, pe Patrick Swayze, si pe deputatul Victor Surdu. Anual, in lume sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rata de mortalitate de 98%. E intalnit mai des la varstnici. Peste 80% sunt depistati in faza avansata. Intre 10-30% din cei operati supravietuiesc cinci ani.

FACTORI DE RISC: Cauzele includ fumatul, alimentatia bogata in grasimi, diabetul si pancreatita cronica, expunerea la pesticide.

SIMPTOME: Primele semne sunt ingalbenirea pielii si a ochilor, urina inchisa la culoare, scaune deschise la culoare, durere in capul pieptului, slabiciune, lipsa apetitului, greata, pierdere brusca in greutate.

DIAGNOSTIC: Se depisteaza prin teste de sange, RMN, ecografie etc.

FICAT
DATE GENERALE: Este urmatorul pe lista neagra, cu o rata de supravietuire de 8% pentru cinci ani. Este a treia cauza de mortalitate prin cancer in lume.

Ca si restul cancerelor digestive, frecventa lui e in crestere.

FACTORI DE RISC: Principalii factori de risc sunt hepatitele B sau C, alcoolul, obezitatea si excesul de fier din ficat. Si contraceptivele orale sunt incriminate. E mai frecvent la barbatii peste 60 de ani.

SIMPTOME: Primele simptome includ scadere brusca si neasteptata in greutate, durere in zona dreapta superioara a abdomenului, pierderea poftei de mancare, balonare, oboseala excesiva, greata sau voma, febra si icter.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

DIAGNOSTIC: Se depisteaza prin teste de sange, tomografie computerizata, ecografie si biopsie.

Extirparea tumorii si transplantul de ficat poate vindeca boala.

PLAMANI
DATE GENERALE: Cancerul pulmonar are o rata de supravietuire de 2-10% pentru cinci ani si provoaca cele mai multe decese in lume, mai multe decat cele datorate cancerului la san si de prostata la un loc.

FACTORI DE RISC: Principala cauza e fumatul.

SIMPTOME: Se diagnosticheaza, de regula, in metastaze. E posibil ca tumora sa nu aiba simptome in zona pieptului. “Este bine sa va faceti o radiografie daca aveti urmatoarele simptome: tuse, sputa cu sange, durere in capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronsite repetate, oboseala, lipsa apetitului, scadere inexplicabila in greutate, raguseala, transpiratii ale fetei si gatului”, explica pneumologul Magdalena Ciobanu.

DIAGNOSTIC: In cazul in care nu este raspandit in organism, tumora e indepartata chirurgical. Daca boala e extinsa, sunt indicate radioterapia sau chimioterapia.

•    ESOFAG
DATE GENERALE: Doar 13% dintre pacientii diagnosticati cu cancer esofagian traiesc cinci ani. Boala e mai frecventa la barbati. Evolueaza rapid, iar pronosticul e nefavorabil din cauza prezentarii tarzii la doctor.

FACTORI DE RISC: Fumatul, consumul de alcool si prezenta esogafului Barrett (o afectiune care poate fi cauzata de refluxul gastric-intoarcerea mancarii din stomac pe gat) pot determina aparitia bolii.

SIMPTOME: Cele mai frecvente semne sunt durerea la inghitire (chiar si in cazul lichidelor) si pierderea in greutate, raguseala si tuse, indigestie si arsuri la stomac, simptome destul de vagi.

DIAGNOSTIC: Se poate depista prin radiografii toracale, tranzit baritat (o serie de radiografii ale esofagului si stomacului, dupa ce pacientul bea un lichid cu bariu), endoscopie si biopsie.

•    STOMAC
DATE GENERALE: Un sfert dintre bolnavi traiesc cinci ani. E al cincilea ca rata de mortalitate in Romania si a doua cauza de deces prin cancer in lume. Apare mai des la barbati, dupa 70 de ani.

FACTORI DE RISC: Alimentatia bogata in produse conservate prin uscare sau fum, excesul de sare si nitriti (din mezeluri), dieta saraca in fibre si in seleniu (surse: peste, oua, dovleac), infectia cu Helicobacter pylori, dar si antecedentele in familie (risc triplu) sunt cei mai importanti factori de risc. Grupa de sange A si familiile cu polipi in tractul digestiv au risc crescut.

SIMPTOME: Primele semne care il tradeaza sunt senzatia de balonare imediat dupa masa, greata si voma, arsuri la stomac, sange in scaun, icter, umflarea abdomenului, durere la inghitire, pierdere in greutate inexplicabila.

DIAGNOSTIC: E depistat prin examen cu bariu si endoscopie.
Sursa: www.csid.ro



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies